Gå til sidens hovedinnhold

Som landet forøvrig

Artikkelen er over 11 år gammel

Tendensen er den samme i Nordland som i resten av landet - og bekreftes av flere ulike meningsmålinger: Ap stuper, mens Høyre øker. Hva mener du om dette?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Arbeiderpartiet stuper. SV ligger i stabilt sideleie mens Høyre er i godt driv framover; om enn noe mindre i Nordland enn ellers i landet. For de øvrige partiene er det bare små endringer.

Meningsmålingen for Nordland som vi presenterer i dag, er riktig nok myntet på et eventuelt stortingsvalg. Likevel kan resultatet ikke avskrives som uinteressant for lokalvalgene neste høst.

For politikere som teller på knappene om de vil være sitt partis toppkandidat ved kommune- og fylkestingsvalget, og dem er det flere av, kan den nå langvarige tendensen med de borgerlige partienes framgang bli avgjørende.

En av dem er Bodøs ordfører, Odd-Tore Fygle (Ap). Han har vært ordfører sammenhengende siden 1999, og har fylt 60. At et borgerlig flertall kan bli en realitet etter valget er et moment ordføreren åpenbart må ta hensyn til når han skal gi Bodø Ap beskjed om han stiller eller ikke.

For en lokalpolitiker med så lang fartstid i ordførerstolen frister det neppe å sitte i opposisjon i fire år. Det kan bli avgjørende for Fygles konklusjonen, som han må trekke om få dager.

At målingene kan få direkte innflytelse på lokalpolitikken, bekreftes også av at lederen i Nordland SV. Til NRK Nordland uttaler Bodøs varaordfører at «vi har ikke lenger grunnlag i folket. SV har per i dag ikke noe i verken regjering eller fylkesregjering å gjøre».

Uttalelsen viter om et parti på defensiven, som allerede regner med at SV blir en av taperne ved kommende valg. Det til tross for at Nordland SV både har varaordføreren i Bodø, fylkesråden for miljø og kultur og én stortingsrepresentant. Nordland SV håper på å vinne slaget om Lofoten og Vesterålen, men regner med å tape slaget om velgerne.

Stortingsvalg er ikke lokalvalg, og meningsmålingene svinger. Likevel slår høyrebølger allerede nå kraftig inn over Nordland.