Kjære leser.

Den økonomiske situasjonen i Bodø kommune er ingen dans på roser. Tvert imot, den minner mer om dans på nevroser.

I alle fall om man legger politikernes håndtering av situasjon til grunn. De er mer opptatt av å bedrive kretsmesterskap i ansvarsfraskrivelse enn å vise ansvar, politisk mot og beslutningskraft.

De mest synlige signalene på elendigheten finner vi i skandaleprosjekter hvor kommunen er byggherre. Byggekostnadene for sykehjemmet på Hovdejordet ligger an til en overskridelse på 100 millioner kroner.

Så langt.

Hunstad kirke sprekker med mellom 10 og 15 millioner. Den nye kirka vil tjene sin misjon, men blir ingen velsignelse for kommuneøkonomien.

Tvert imot; Her er det noen som må be om syndenes forlatelse.

Arbeidet med den nye hurtigrutekaia, som kommunens havneforetak bygger, ble stanset for flere måneder siden. Årsak: Den bygges på gyngende grunn.

Det kan ta lang tid før ansvaret og ekstraregningene stiger til overflaten.

Likevel er ikke investeringene i nye byggeprosjekter det verste. Problemet er at kommunen hver eneste dag bruker mer penger enn det er dekning for i budsjettene.

Allerede etter årets fire første måneder peker prognosen mot 84 millioner kroner i merforbruk i år. Det er på størrelse med fjorårets budsjettsprekk. Slik kan det ikke fortsette år etter år.

Rådmann Rolf Kåre Jensen mener kommunen må kutte for 100 millioner kroner og slår fast det selvsagte: Det må settes inn kortsiktige tiltak.

For en «bedrift» med 3 700 ansatte og en «omsetning» på 3,6 milliarder kroner er ikke dette en krise. Men situasjonen er alvorlig. Den krever handlekraft og politisk lederskap.

Så langt glimrer lederskapet med sitt fravær. Politikerne vegrer seg for å ta ansvar og gjøre ubehagelige kutt. I stedet ble det bedrevet patetisk ordkrig og skyldfordeling i formannskapets sandkasse onsdag.

Lavmålet ble nådd da Trud Berg (Ap) trakk fram økte politikersatser som en årsak til underskuddet på 84 millioner kroner.

Ansvaret for å ta grep ligger hos dem som styrer i dag. Frp gikk til valg på opprydning i kommuneøkonomien. Nå må de sammen med Høyre og partnerne vise fram handlekraften sin.

I stedet ser det ut til at Frp lammes av kollektiv borgerlig handlingslammelse, intern uenighet og beslutningsvegring.

Arbeiderpartiet kan med fordel dempe retorikken. De har ansvar for byggeprosjekter som sprekker og for at kommunen har levd over evne i flere år. De har også skjøvet pensjonsforpliktelsene foran seg.

Er det for mye forlangt å be politikerne ta felles ansvar for å rydde opp etter seg?