I dag og i morgen ønsker Salten velkommen til sykkelfest. Dagene deretter følger Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms på. Fire etapper, tv-sendt til over 100 land, gjennom noe av verden mest spektakulære og vakre natur. Et samspill mellom lokale entusiaster, lokalt og nasjonalt næringsliv, kommuner, fylker og verdens største og mest profesjonelle arrangør av sykkelløp. Som har falt for den nordnorske naturen, og det nordnorske pågangsmotet.

For dette er virkelig et nordnorsk prosjekt. En hel landsdel står bak, både enkeltpersoner, bedrifter og offentlige organer. Ikke alle får være med i første omgang, og det har de akseptert. Blant de ivrigste forkjemperne har vært Tromsøs ordfører, selv om Bodø og Harstad er de to større byene som får dra nytte av rittet i år. Det skal ordfører Hjort ha all ære for, og det viser hva landsdelen kan få til om den står sammen.

Det har landsdelen gjort før, uten at det har ført fram. Både OL i Tromsø og EM-kamper i fotball i Bodø har vært forsøkt løftet fram. For så å ha blitt stoppet av nasjonale idrettsledere og politikere. Hadde dette vært en forespørsel utenfra, er vel også faren stor for at Idrettsforbundet også denna gang hadde foretrukket å legge arrangementet til Østlandet. Heldigvis makter arrangørene av Tour de France å se potensialet som ligger i idrettsarrangementer nord for polarsirkelen. Ja, for dem er det eksotiske litt av argumentasjonen for å si ja. Bra er det, men det forblir et tankekors at nordnorsk idrett ser ut til å nå lettere fram i Paris enn i Oslo.

Det gjenstår ennå å se hva som blir effektene av Arctic Race. Mye vil avhenge av været og av at enda større stjerner finner veien hit neste år. Og ikke minst at vi som bor langs løypene kjenner vår besøkelsestid. At vi møter opp og viser fram vår entusiasme, vårt engasjement og vår kultur.

Å avvikle et så stort arrangement medfører også ulemper, som stenge veier. Det må vi lære oss å leve med. Slik de gjør ellers der sykkelsporten skaper folkefest. Et utmerket grunnlag for suksess er alt lagt av mange gode krefter.Nå er resten opp til oss. Så møt opp langs løype, ta med godt humør og vis fram Salten fra sin aller beste side.