Derfor var det mange som fikk hakeslepp da rådmannens innstilling ble kjent. Kulturkvartal ja, men uten kulturhus! Det har skapt sterke reaksjoner, og det forstår vi godt.

I rådmannens innstilling får ikke kulturhuset plass i det nye kulturkvartalet. Det får heller ikke museet eller Fram kino. Mens det nye biblioteket, en liten teaterscene og ungdoms- og kulturkafe er med i planene. Det er også Sinus og Nordnorsk jazzsenter som kan få helt nye lokaler.

Noe kultur altså, men ikke kulturhus. Og dette til tross for at rådmannen i sin innstilling skriver at eksisterende kulturhus har behov for forbedringer og oppgraderinger. Men det nye kulturkvartalet blir et stort økonomisk løft, og følgelig vil det legge beslag på budsjettene i år framover. Dette vil temmelig sikkert gå ut over eksisterende kulturhus, dersom det blir sånn at Bodø må klare seg med dette i 10-15 år til.

Et kulturkvartal uten kulturhus er og blir et paradoks. Og i stedet vil de kommunale utredere ha et kurs og konferansesenter i kulturkvartalet. "Bodø Airport City Congress Center" – intet mindre. Det høres riktig fint ut, og senteret skal sikkert ha både shoppingcenter, work out center og relax departement også? Vi håper og tror på folkevettet når et slikt senter skal døpes, for vi er enige i at byen trenger et kongress og konferansesenter om vi skal være konkurransedyktige på området.

Det som blir ubegripelig, er at det ikke skal gå an å kombinere kongresshall og kulturhus. Her skal man altså sette opp et bygg hvor storsalen skal ha 1000 sitteplasser. Dette er nettopp den størrelsen Nordland Musikkfestuke trenger, for å kunne hente verdensberømte musikere til byen. En oppgitt Rolf Cato Raade sa til AN på lørdag at han måtte si nei til verdensstjerner fordi Bodø ikke har en sal som er stor nok til å gi slike arrangementer økonomi.

Andre steder har man kombinert kongress og kultur, det må Bodø også kunne gjøre. Det må gå an å finne fram til en fordelingsnøkkel for bruk av huset. Noe annet synes helt meningsløst, forhåpentligvis også for kommunepolitikerne.