Kjære leser. Kampen mellom konkurrentene er beinhard i mange bransjer. Men det er sjelden at glupske aktører spiser sine egne døtre. Det er tilfelle i sportsbransjen. Gresvig er selve monsteret som buldrer fram med nye merkenavn og feier både egne og andre selskaper av banen.

Hva skal man egentlig med konkurrenter når kampen står mot eget eierskap?

For få år siden var tilbudet av sportsbutikker så begrenset i Bodø at folk reiste til Fauske for å finne bredere utvalg. Den tiden er definitivt over.

Ekspansjonen i sportsbransjen har vært stor i fylkeshovedstaden. Så langt er det plass til 11 butikker som til sammen omsetter for ca. 180 millioner kroner. Men nå skjelver samtlige.

Med god grunn.

Inngangen til vintersesongen har vært traurig. Snøen har glimret med sitt fravær. Bar bakke gir mindre omsetning av vinterutstyr. Sportssegmentet merket også omsetningssvikten på tampen av fjoråret.

Ikke nok med det: Nyheten om at et større parti konkursvarer fra Tromsø ble dumpet i Bodø-markedet rett før jul stresset alle aktørene.

Nå kommer selve monstret. 15. februar overtar Gresvig 3 700 kvadratmeter i Bodø Storsenter. Inn skal landets tiende G-Max-gigant. Nervekrigen er allerede i gang. I reportasjen om den lokale sportskrigen i vårt nye magasin, AN Næring, nektet flere av aktørene å uttale seg.

Ledelsen i G-Max ga ingen informasjon og nektet plent å fortelle når åpningen skal finne sted.

Det foregår en brutal omstillingsprosess. Stormarkedssatsingene har endret rammene for driften av sportsbutikker de siste årene. Mot hverandre står gigantene XXL og G-Max.

Nær halvparten av landets selvstendige og franchisestilknyttede sportsbutikker tjener ikke penger eller går i minus. I tredje kvartal 2011 ble det registrert 35 konkurser. Det er 50 prosent mer enn samme periode året før.

For utenforstående er bildet merkelig. Gresvig eier G-Max-kjeden. Gresvig eier og forvalter også Intersport-kjeden i Norge, gjennom egne butikker og franchisetakere. Gresvig eier og driver også G-sport.

Alle er de i konkurranse med hverandre. Og G-Max tar livet av sine småsøstre.

I Tromsø gikk tre Intersport-butikker konkurs da G-Max åpnet.

Veksten i sportsmarkedet har stagnert. Samtidig har nye aktører kommet inn. Det er ubalanse og prispress. Det rammer også Gresvig selv. Forventningene til G-Max har ikke slått til. Konsernet går med underskudd.

Det blir i beste fall verre før det blir bedre for bransjen.

Utvalget blir større. Prisene går ned.

Forbrukerne er de eneste vinnerne. Spørsmålet er: Hvem blir taperne?

God helg!