Historiske øyeblikk

Artikkelen er over 7 år gammel

Sammen med Caroline Steinholt (12) og Ahmed Zakout (10) la kulturminister Anniken Huitfeldt lørdag ned grunnsteinen til det som skal bli to kvartaler med kultur i Bodø sentrum.

DEL

Leder Det er en symboltung handling og en offisiell markering av at byggearbeidene nå starter. Eller en markering av at Kulturkvartalet har tatt steget «fra et luftslott til å begynne å bli en fysisk bygning», som kulturministeren sa.

Opprinnelig skulle gravingen på tomta starte 15. august, men er igjen utsatt. Sannsynlig oppstart er rett i forkanten av valget 12. september.

Kulturkvartalet er den største samlede satsingen Bodø kommune har gjort med en prislapp på 1,181 millioner kroner, fordelt på fire prosjekter: Teater- og konserthus, nytt bibliotek, underjordiske garasjeanlegg og forskjønning av utearealene.

Satsingen finansieres med oppspart egenkapital, DA-midler og tilskudd fra stat og fylke. Kommunens lånebehov er 240 millioner kroner.

Prosjektet har høstet storm. Meningene er sterke og delte. Akkurat slik det har vært med andre store prosjekter i Bodø som Domkirka, Glasshuset og Nordlandshallen.

Frp går til valg på å stoppe prosjektet, mens alliansepartner Høyre sprer usikkerhet. Dermed er det fortsatt knyttet spenning til om prosjektet vil stanses etter valget, med de kostnadene det innebærer å kjøpe seg ut av kontraktene.

Kulturkvartalene er en del av en stor satsing på styrking og utbygging av sentrum. De vil styrke Bodøs vekst og øke byens attraktivitet i kampen om rekruttering av arbeidskraft og framtidige skattebetalere. Med nye hotell og kulturhus kan Bodø bli en attraktiv arrangørby i konferansemarkedet, med flyplass midt i byen og kortreiste opplevelser i nærområdet.

Det er en tid for alt. Når grunnsteinen er lagt ned, og arbeidet starter, er vår oppfordring at alle partier respekterer de demokratiske beslutningene som er fattet. Fokuser heller på innhold og mulighetene som ligger i kulturbyggene og oppgraderingen av byens sentrum.

Kulturkvartalet vil styrke vekst og attraktivitet.

Artikkeltags