Musikkfesten er i gang i Bodø. Allerede har de forskjellige arrangementene samlet nærmere 10.000 mennesker – hvis vi tar med gratisarrangementene på torget, vel å merke.

– Jeg visste ikke at det var musikkfestuke, svarte en ung dame vi spurte i vår faste spalte nederst på side 3 i gårsdagens avis. Hun er i klart mindretall. Mens det før var vanskelig å få øye på musikkfesten i bybildet, er det nå nesten umulig å gå glipp av det.

På torget er det lunsjkonserter hver dag hele uka. Også i domkirka er det gratis lunsjkonserter flere dager. Og på City Nord er det en rekke kulturarrangementer gjennom uka.

I butikkvinduene har næringslivet gjort sin flid for å lage dekorasjoner som best mulig forteller at det er musikkfest i byen vår.

Et av de viktigste grepene Andre Wallann Larsen har gjort som direktør for musikkfestuka, er å ta torgkonsertene på alvor. Scene på torget har det vært i mange år. Det spesielle de siste årene er imidlertid den høye kvaliteten på disse konsertene. Det er ikke bare noen tilfeldige artister som «slenger innom». Det er faktisk booket inn artister som kun opptrer her. I år gjelder dette bandet Bon Bons fra Tromsø som i fjor vant Bandwagon. I morgen kl. 12 spiller de på torgscena. Det samme gjelder Anne Nymo Trulsen, kjent som vokalist i Hekla Stålstrenga. Lørdag kan du oppleve henne på samme scene.

Det er positive tiltak – for da kan du faktisk få med deg kultur hver eneste dag – uten at det koster deg en krone.

Det er for tidlig å konkludere om årets festival blir en suksess eller ikke. Det var stor skuffelse blant arrangørene da de måtte ta avgjørelsen om å flytte Kari Bremnes-konserten – selve signaturkonserten – fra Keiservarden til Solparken. Og det var også den store snakkisen i Solparken søndag ettermiddag. – Når dette var så fint her, tenk hvordan det ville vært der oppe, sa folk, overalt hvor man gikk.

Gamle Saltens motortrøbbel har også skapt problemer for musikkfestuka. I går gikk publikum glipp av det som kunne vært noen fantastiske ettermiddagstimer på sjøen sammen med Thale Krogtoft Jensen Trio. Og ifølge værmelderne ser det ut til at godværet nesten er oppbrukt. Men vi kan jo håpe. På fantastiske øyeblikk på Nyholms Skandse og Røssnes Gamle Handelssted. Og på spennende nye arenaer som lokstallen på Rønvikleira og på urpremierene «Petter» i kulturhuset i dag og «Det gåtefulle folket» med Henning Gravrok, Mads Gilbert og Frode Grytten i morgen.

Uansett har festivalen klart det den i så mange år ble kritisert for – blant annet i mediene. Å bli en synlig musikkfest som bodøværingene er stolte av. Så får det være opp til oss – publikum – å avgjøre om denne festivalen har det ekstra som gjør at den skiller seg ut fra alle de andre festivalene det vrimler av i Norge sommerstid. For selv om ordføreren tok av sammen med et knippe utenlandske journalister i helga, betyr det ikke at jobben er gjort for å selge festivalen inn nasjonalt. For her er den fortsatt sørgelig lite omtalt.

Reidun Kjelling Nybø, redaktør