Kjære leser. I strid med gjeldende lovverk innførte SAS i februar bonuspoeng på innenlandsreiser. Konkurransetilsynet hadde saken til gransking og var nær ved å konkludere.

Det kom derfor overraskende at Regjeringen belønnet lovbruddet fra SAS med å oppheve det 11 år gamle forbudet mot opptjening av bonuspoeng på innenlands flyreiser.

Norwegian raser. De hevder hele prosessen har vært politisk styrt, og mener innføring av bonus er et håndslag fra SAS-eier staten til sitt eget selskap.

I SAS jubles det høyt og mye. Aftenposten meldte torsdag at selskapet bare i løpet av to dager fikk 5 000 nye bonuskunder. Arbeidet med å lansere egne hurtigkøer og lounger for bonusreisende er i full gang.

Det er selvsagt ikke tilfeldig at Norwegian raser og SAS jubler, selv om begge selskapene nå står fritt til å lansere bonusprogram innenlands.

Det er åpenbart at SAS nå får et gigantisk konkurransefortrinn. SAS-kundene får ikke bare tilgang til egne lounger og raskere innsjekk. Gjennom sitt internasjonale nettverk kan SAS tilby attraktive bonusreiser verden rundt.

Her ligger også problemet for den frie konkurransen: Valg av bonusprogram vil igjen spille større rolle enn valg av pris.

Det var daværende Høyre-statsråd Victor D. Norman som i 2002 innførte forbudet mot opptjening av bonuspoeng. Bakgrunnen var at fusjonen mellom SAS og Braathens ga det nye selskapet tilnærmet monopol på flyreiser mellom de største flyplassene i landet. Nyetablerte Norwegian ville vært sjanseløs til å ta opp kampen dersom SAS hadde fått fortsette sitt bonusprogram.

I 1999 havarerte lavprisselskapet Color Air etter å ha tapt en halv milliard kroner på ett år. De klarte ikke å få forretningstrafikk over til seg, tross billige billetter. Kundene var låst inne i bonusskapet til SAS. Takket være Normans grep ble resultatet lavere priser og økt konkurranse.

Den frie konkurransen har gitt Norwegian en solid markedsposisjon. Konkurransen har stått om priser, service og tilgjengelighet. Kundene velger laveste pris og veksler gjerne mellom SAS og Norwegian.

Slik blir det ikke lenger.

Forbrukerådet har rett i at bonus vil føre til redusert konkurranse, risiko for kutt i tilbudene og økte priser. Finansiering av dyre bonusprogram øker selskapenes kostnader. Og når noen flyr gratis må andre passasjerer betale tilsvarende mer. Det er enkel matematikk.

Bjørn Kjos pleier å holde det han lover. Han har sagt klart fra om at marginalt lønnsomme ruter i distriktene kan bli lagt ned. Norwegian har allerede signalisert at rutekutt i Nord-Norge aktualiseres med bonusordning. Vi som har de lengste avstandene og det største behovet risikerer færre og dyrere flyreiser.

Reisende i nord kan igjen bli de største taperne. Det er vår bonus.

God helg!

SAS vinner, nordlendingene taper.

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør