Gå til sidens hovedinnhold

Ledelsen i et Norwegian er med buksene nede og hodet stukket langt opp i egen selvgodhet

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Greed is good». Gordon Gekkos utsagn fra filmen «Wall Street» bidro på mange måter til å definere jappetida. Grådighet er bra, grådighet er rett, grådighet er effektivt, fortsatte Gekko, i Michael Douglas´ rolletokning.

Hans tale til aksjonærene i Teldar Paper handlet vel så mye om tilstanden i USA som om selskapet han ville kjøpe. USA var en falmende stormakt, ifølge Gekko, fordi myndighetene hadde blandet seg for mye inn i det frie markedet for å regulere grådigheten der.

Og politikerene var enige, Ronald Reagan startet en nesten total deregulering av markedene for å få fart i økonomien.

Førti år senere sitter vi på mange måter med fasiten. Det ekstra fri markedet endte i finanskrisen, USAs økonomi fossblør og Kina er i ferd med å overta landets rolle som verdens økonomiske supermakt.

USA er blitt det økonomiske marerittet Gekko advarte mot i 1987. Trumps forsøk på å hindre det gjennom et enda større frislipp slo katastrofalt feil, og nå er det bred enighet om at staten må rydde opp.

Grådighet var ikke like bra likevel, noe amerikanerne bittert har fått erfare.

Men noen mener åpenbart fremdeles at grådighet er bra, at grådighet er rett, at grådighet er effektivt. Toppledelsen i flyselskapet Norwegian for eksempel.

De fikk nylig en samlet bonus på over 30 millioner kroner. Det i et selskap som er på konkursens rand og har mottatt statlige milliardgarantier, finansiert med dine og mine penger.

Slik «grådighet» ble slagordet som definerte jappetida, ble koronapandemiens viktigste slagord «dugnad». Det at vi i fellesskap skulle komme oss gjennom krisa.

I dugnadens ånd har vi funnet oss i mye, som store innskrenkninger i vår frihet og til tider både inkonsekvente og urettferdige regler og forordninger. I det lå det også en enighet om at de bransjer som ble hardets rammet av viruset skulle få mest i kompensasjon.

Dette fordi det var til vår felles beste. Og det er ingen tvil om at flybransjen er blant de hardest rammede. Eller at det å sikre Norge to konkurrerende flyselskaper er viktig for å holde billettprisene nede.

Det var derfor helt riktig av regjeringen å gi Norwegian en statlig lånegaranti på tre milliarder kroner i høst. I vilkårene for lånet kom det dessuten tydelig fram at pengene ikke kunne brukes til «bonusutbetalinger til ledende ansatte».

Det er da heller ikke det styret i Norwegian har gjort. De har funnet de 30 millionene i egne budsjetter, budsjetter som ifølge dem selv var så anstrengte at de måtte støttes opp av med skattebetaklernes penger.

Og budsjetter så lave at programmet som gir lojale passasjerer gratis flyturer måtte avvikles. Men 30 millioner til fra før svært godt lønnede ledere klarte man altså å finne i de samme budsjettene.

Sjelden er ledelsen i et norsk selskap tatt til de grader med buksene nede og hodet stukket langt opp i egen selvgodhet.

Norwegian har ikke brutt noen lover og vil nok overleve krisen med økonomien intakt, men selskapet er moralsk bankerott. For det som var godt, riktig og effektivt i 1981 er det heldigvis ikke i 2021.

Det var det vel egentlig ikke den gang heller. Figuren Gordon Gekko var basert på en rekke meglere som senere ble fengslet for aksjesvindel og i filmen ender med at både han og hans nærmeste medarbeider må i fengsel for det samme.

Det slipper ledelsen i Norwegian, men mange passasjerer vil nok merke seg at de ikke var verdige en videreføring av lojalitetsprogrammet, de pengene foretrakk ledelsen å bruke på seg selv. Det er et gigantisk tillitstap, som Norwegian vil bruke mange år på å komme seg etter.

Så lærepengen av alt dette bør være at grådighet ikke en gang er bra for selskapet den grådige jobber for , kun for den grådige selv. Men de visste vi vel fra før....

Kommentarer til denne saken