Forskere fant flått-virus i melk fra norske bondegårder

En studie har avdekket flått-virus i kumelk fra tre av fem gårder som er undersøkt.

En studie har avdekket flått-virus i kumelk fra tre av fem gårder som er undersøkt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Romerikes Blad): Det er en studie gjennomført av doktogradsstudent Katrine Paulsen, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, som har avdekket flått-virus i kumelk fra tre av fem gårder som er undersøkt. En gård i Skedsmo er blant dem hvor det ble funnet flått-virus.

Det er NRK som melder om studien og funnene.

Flere personer i sentral- og østeuropeiske land er nemlig blitt syke av det flåttbårne viruset TBE etter å ha spist eller drukket upasteuriserte melkeprodukter fra ku, geit eller sau. Noen som ble smittet via melkeinntak skal ha dødd.

– Jeg var skeptisk til om vi skulle finne viruset i norsk melk, sier Paulsen til NRK.

Gården i Skedsmo var med i studien fordi forskerne ville inkludere et område med lite flått. Det at melka inneholdt viruset også der blir karakterisert som et overraskene funn.

Resultatene kom nesten samtidig som at myndighetene begynte å arbeide for en forskriftsendring, en endring som skal åpne for salg av upasteurisert melk og fløte direkte fra bondegårder til norske forbrukere.

Lovendringen er møtt med skepsis fra enkelte hold. Seniorforsker Åshild K. Andreassen i Folkehelseinstituttet er kritisk til forskriftsendringen.

– Vi vet ennå ikke hvor syke vi kan bli av upasteurisert melk med TBE-virus. Men vi bør begrense risikoen, sier hun til NRK.

KyrTBE er et virus som blant annet kan gi hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse.

Argumentene for lovendringen er blant annet at smaken på melka av mange blir oppfattet som bedre, og at det gir en inntekstmulighet for småskalabønder.

Artikkeltags