Gå til sidens hovedinnhold

Lovundlaks fikk tilslag i lakseauksjon for å produsere mer laks

Artikkelen er over 3 år gammel

Lovundlaks AS får produsere 1.850 tonn mer laks.

Ranablad: 160 laksekommuner kan dele 2,6 milliarder kroner etter ny vekst i laksenæringen, skriver regjeringen.no i en pressemelding.

Lovundlaks AS har fått tilslaget på området Helgeland/Bodø, og får øke produksjonen med 1.850 tonn. Prisen per tonn er 252.000 kroner.

– Det er oppdrett på Helgeland vi ønsker å drive med, sier en tilfreds Jacob Palmer Meland i en pressemelding etter å ha fått tilslag på 1.850 tonn MTB i gårsdagens auksjon.

– For oss er det godt å vite at en stor del av midlene som vi nå har investert går tilbake til lokalsamfunnene langsmed kysten gjennom Havbruksfondet, utdyper Meland videre.

Fire matfiskkonsesjoner

Lovundlaks har i dag fire matfiskkonsesjoner og driver oppdrett i Lurøy kommune.

– Lovundlaks AS har mange dyktige ansatt som gjør at selskapet kan håndtere veksten, og videre har selskapet lenge jobbet med å optimalisere sin lokalitetsstruktur slik at selskapet skal kunne ha mulighet for vekst. Veldig mye av forarbeidet er gjort på sjø og land av andre enn oss som sitter i ledelsen i dag, vi har all grunn til å være ydmyke ovenfor de mulighetene vi nå har fått, sier Meland. 

Tilfredsstillende biologi og kostnadseffektiv produksjon i kombinasjon med rekordstor etterspørsel etter fersk laks fra Helgeland gjør slik at Lovundlaks ellers kan melde om en god start på 2018.

Vil legge til rette for vekst

I pressemeldingen fra regjeringen står følgende:

– Regjeringen legger til rette for vekst i oppdrettsnæringen. Vi gjennomfører nå en auksjon av nye laksetillatelser, som vil styrke kommuneøkonomien og kunne gi flere arbeidsplasser, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet startet 18. juni en auksjon av nye laksetillatelser. Auksjonen kommer etter at regjeringen innførte det nye trafikklyssystemet, som skal sikre forsvarlig og forutsigbar vekst i oppdrettsnæringen.

– Auksjonen pågår fortsatt, men har allerede skapt rekordstore inntekter for landets oppdrettskommuner og -fylkeskommuner. Av det som hittil er solgt gjennom auksjonen, vil over 1,8 milliarder kroner fordeles til kommunal sektor gjennom havbruksfondet. I tillegg kommer 750 millioner kroner fra lakseveksten som ble solgt til fastpris i vinter. Dette er en stor, velfortjent belønning for de mange kommunene som i lang tid har gjort en utrolig viktig jobb med å legge til rette for denne framtidsnæringa, sier fiskeriministeren.

Pengene fra lakseveksten går inn i Havbruksfondet. Fondet ble opprettet for at lokalsamfunnene skal få mer igjen for jobben de gjør for å legge til rette for oppdrettsnæringen. Kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet får 80 prosent av inntektene fra salg av lakseveksten, som fordeles gjennom Havbruksfondet.

Det er 13 selskaper som har kjøpt vekst.

– Det er et stort mangfold blant selskapene som så langt har vunnet fram. Det er alt fra store internasjonale konserner, til små, lokaleide oppdrettere. Det foreløpige resultatet reflekterer dagens næringsstruktur på en god måte, og faktisk har de små aktørene relativt sett økt sin andel av produksjonskapasitet. Auksjonen er på mange måter som et godt miniatyrbilde av oppdrettsnæringa: God nærings- og distriktspolitikk i ett, sier fiskeriministeren.  

I auksjonsformen som ble valgt er det alltid en risiko for at ikke alt blir solgt. Det som gjenstår etter denne auksjonen, vil legges ut for salg i en ny auksjon som starter onsdag 20. juni.

Kommentarer til denne saken