Gå til sidens hovedinnhold

La Bodøs kvinnehistorie leve i Parkveien 51

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Historien former vårt bilde av oss selv.

Derfor er det et problem at kvinner er så til de grader underrepresentert i historiebøkene. En undersøkelse av svenske lærebøker i historie viste at kun 15% av de historiske personene som var nevnt ved navn var kvinner. Kvinner er i mye mindre grad enn menn representert i historiske biografier og monumenter. Det er ganske mye enklere for de fleste å nevne 5 historiske skikkelser som var menn enn som var kvinner.

I flere år har kampen stått om Bodøs kanskje fremste kvinnehistoriske monument; Parkveien 51. Lokalhistorikere og ildsjeler har lagt ned et stort arbeid for å gjøre husets historie kjent. Omsider lyktes de med å få fram budskapet sitt; Fylkeskommunen har innstilt på at huset skal bevares på grunn av sin betydning som kulturminne.

Nå går debatten om hva huset kan brukes til, og mange gode forslag er lansert. Uansett bør fremtidig bruk løfte frem historien til sanitetskvinnene, til kvinnerådet, og ikke minst til initiativtageren til huset; fotograf, lokalpolitiker og kvinnesakskvinne Louise Engen. Å få Louise Engen på sokkel i hagen i Parkveien 51 vil være en fin måte å hedre en av Bodøs mest betydningsfulle historiske skikkelser. La Bodøs kvinnehistorie leve i Parkveien 51!

Kommentarer til denne saken