I et debattinnlegg i Avisa Nordland i august etterlyser Victoria Elisabeth Andal (22) mer fokus på, og informasjon om skabbsmitte. Hun poengterer at mange unge vegrer seg for å snakke om at de får skabb, og at behandlingene som tilbys er kostbare og lite effektive.

Erfaringen vår som apotek er den samme. Produktene vi kan tilby i dag er i praksis ikke særlig effektive. Mye tyder på at produktene er for lett å bruke feil og effekten uteblir. Manglende kunnskap både hos leger og apotek gjør da at mange unge ender opp med å bruke tusenvis av kroner på behandlinger som ikke fungerer godt nok i praksis. Mange trenger også kløstillende salver for å i det hele tatt få sove på natten. Etter hvert blir mange desperate etter råd for å bli kvitt skabben, og tyr til råd hos venner som har hatt skabb eller til blogger om temaet på nettet. Først da erfarer mange at de klarer å bli kvitt skabben. Slik skal det ikke være.

Kostbar behandling

I dag koster en Nix-krem for behandling av skabb rundt 500 kroner, litt avhengig av hvilket apotek man kjøper den fra. Eventuelt kan også benzylbenzoat liniment brukes, noe som er mer effektivt, men veldig smertefullt å ha på huden. NIX-kremen skal smøres på absolutt hele kroppen, inkludert hodebunnen og på de ytre kjønnsorganene. Om man misser et område, eller vasker av kremen for tidlig kan det bety at skabben ikke forsvinner. Flere kjøper derfor gjerne to tuber. Totalt 1000 kroner. Dette skal gjøres igjen etter to uker. Da er vi oppe i 2000 kroner, om man ikke får tilbakefall. Da anbefaler gjerne fastlegen at man bør prøve en ny runde med kuren. Totalt 4000 kroner. Selv etter dette får mange tilbakefall, da sier kanskje endelig legen at du kan få Scatol-tabletter. Disse er ikke på blå resept, men legen kan søke om å få det. Tablettene koster rundt 600 kroner avhengig av personens vekt, og anbefales gjerne at tas sammen med Nix-kuren i to omganger. Totalt er prisen oppe i 6600 kroner, og det er uten å ta i betraktning de man bor med som eventuelt også må ta kur.

Blå resept for utsatt gruppe

I et samfunn som stadig blir mer kostbart for de unge, med høyere priser på husleie, dagligvarer og strøm, er det helt forståelig at det føles urimelig å bruke så mye penger på skabbkurer. Når man i tillegg møter manglende kunnskap og opplever at kurene ikke virker, er det forståelig at mange blir oppgitt. Med tabuet som er rundt skabb, er det forståelig at mange kvier seg for både å snakke med de man bor med, men kanskje også for å be foreldre om penger til kurene.

Vi mener det er på tide at Scatol-tabletter sammen med Nix-kremen blir førstelinjebehandling for skabb, og at Nix-kremen og benzylbenzoat liniment kommer på blå resept. Det vil gi mange unge, ikke bare mindre økonomiske bekymringer, men også gjøre mange slipper å gå gjennom månedsvis med behandlinger som ikke gir effekt. Forhåpentligvis vil også at det blir enklere å kvitte seg med skabben føre til at det blir mindre tabu å snakke om det. Kunnskapen om skabb må opp, og kostnaden for unge i en utsatt situasjon må ned.