Gå til sidens hovedinnhold

Kunnskap om Nord

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stein Sneve, i sin apropos forleden, følger Mark Twains journalistiske oppfordring om ikke å la fakta stå i veien for en god sak. En god sak har han, så nær sagt som vanlig, når han etterlyser mer kunnskap om Nordnorske forhold og historie blant folk sør for Dovre, men da burde vi ikke formidle myter.

Ottar og Raud hadde intet med tørrfiskhandelen å gjøre. Vikinghøvdingenes makt lå i pelshandel. I kraft av makten og innflytelsen denne rikdommen la grunnen for, kan det snakkes om en rikssamling fra nord. Det er noe å formidle til Hårfagres etterkommere. Tørrfiskhandelen vokste fram med byveksten i Europa på 1000-tallet.

Og jo, den ble viktig for den norske erkebispen og det norske rike, men Nidaros ble bygget med langt flere inntektskilder enn tørrfisk alene. Denne myten faller i samme kategori som den at tørrfiskhandel med Italia oppsto etter Querinis ufrivillige besøk til landsdelen i 1432. Formidling av tørrfiskens og Nord-Norges historiske betydning vil tjene på edruelighet. Landsdelens historie og historiske betydning er dessuten mye mer enn tørrfisk, enn så viktig som denne handelen var.

Kommentarer til denne saken