Gå til sidens hovedinnhold

Kulturhavn i Bodø en forsinket aprilsnarr? Nei, dessverre

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«-småbåthavna skal flyttes til fordel for flytende scene, sauna og flytende hager. Forslagene snur opp ned på mye i Bodøs havn.»

Dette sto å lese i AN 29.4.21! Forsinket aprilsnarr? Nei, dessverre, for nå har byplanleggerne funnet ut at Moloen skal gjøres mer innbydende for vandring ved at småbåthavna skal fjernes, og at det bygges trapp i fjæra ned til vannspeilet. På denne måten blir området mer tilgjengelig for byens befolkning. Inntil så lenge har vi et levende båtmiljø der båter av mange slag settes ut og tas opp, sprer tjærelukt og ellers er til stor interesse og begeistring til «byens befolkning». Nei, fy og atter fy, vekk med det! Vi skal nemlig få Kulturhavn, må vite, og denne skal stå å skinne når byen skal presentere seg for Europa i 2024 – det er ikke mer enn tida og veien.

I planene understrekes riktig nok betydningen av å bevare kulturmiljøet som fortsatt holder til i området, og dette miljøet ønsker altså kommunen å understreke ved å bedrive hagebruk i havna i stedet for å legge til rette for det som vitterlig hører hjemme der: Nemlig båter, båtfolk og en og annen stamp med fisk som bringes på land.

Det er forstemmende at byplanleggerne ønsker å ødelegge for en stor gruppe båteiere i stedet for å legge forholdene til rette for båtlivet slik som andre byer/tettsteder langs kysten ser verdien av å ta vare på. Det handler om vår trivsel, og vi forventer at Bodø Havn/Bodø kommune ser verdien i at båtfolket har det bra, at vi båtfolk kan fornemme at også vår kultur blir tatt vare på som en stor ressurs for byen.

Båthavna i Bodø er seg selv nok: Havna trenger ikke påfyll av fremmedelementer for å bli mer severdig, og dessuten er det meningsløst å fjerne 52 av de beste båtplassene i havna til fordel for noe som bare kan brukes få dager i året.

Les også

Nå legges forprosjektet ut på høring. Bilene skal bort til fordel for uteservering og kultur

Les også

Sterkt kritisk til de storstilte planene i Bodø: – Ikke akseptabelt

Kommentarer til denne saken