Færre vil bli lærere for de minste

Foto: Frank May / NTB scanpix

Foto: Frank May / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Nye krav til lærerstudentene kan ha skremt flere unge fra å søke. I år søkte 11 prosent færre på det største lærerstudiet, grunnskolelærer 1. til 7. trinn.

I 2016 har 2.377 søkere dette studiet som førstevalg. Det er 295 færre enn i fjor, skriver Aftenposten.

Skjerpede opptakskrav nevnes som en sannsynlig årsak til nedgangen. I år ble det innført krav om å ha minst karakteren 4 i matematikk, noe som kan ha skremt flere studenter fra å søke.

– Absolutt. Hvis du ikke har en firer i matte, er det ikke vits å søke, sier lærerstudentene Cecilie Kristoffersen og Rikke Borg Damsgaard til avisen.

Pedagogikkprofessor Elaine Munthe ved Universitetet i Stavanger har ledet en følgegruppe som inntil i fjor kom med årlige statusrapporter for grunnskolelærerutdanningene. Hun tror stadig flere ikke er kvalifisert for utdanningen og er bekymret over søkertallene.

– Dette er svært bekymringsfullt og faktisk litt skremmende. Det er et stort behov for å få mange dyktige søkere til 1. til 7 trinn, sier hun.

Kulturdepartementet tror søkertallene vil gå opp igjen, og viser til at det samme skjedde da kravet om karakteren 3 i matte og norsk ble innført for noen år siden.

– Vi har ventet en midlertidig nedgang som resultat av de nye kravene, men forventer også at søkningen vil ta seg opp igjen, sier statssekretær Bjørn Haugstad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken