Gå til sidens hovedinnhold

"Vi står han av" er det flotteste nordnorske uttrykket

Artikkelen er over 16 år gammel

Dronning Sonja står han ut. Nordlendinger står han av. Med stolthet.

Leserne har foreslått og diskutert, kjendiser og fagfolk er blitt spurt, juryen har plukket ut, og nordlendingene avgjort. Etter at 1404 stemmer var talt opp lille julaften, hersket ingen tvil om hva som er det flotteste nordnorske uttrykket. "Vi står han av" vant med over hundre stemmer mer enn nummer to på listen; "Ka farsken". Mens den tredje pallplassen gikk til "Han for som en snørlaus jarstein" .

Om været.

I enkel forstand handler det om været.

– Men jeg tror ikke det hadde blitt så populært hvis det ikke lot seg overføre. Det er også grunnen til at det overlever. I dag er ikke været like viktig som det var før i tiden. Jeg opplever at det er trøst i " vi står han av". Det skal gå bra, liksom, sier Agnete Nesse, språkforsker og medlem i juryen som like før jul plukket ut de 15 finalistene.

– Er det ikke noe stolt over dette uttrykket?

– Jo, men en god stolthet. Ikke så mye hovmod som trøst. Mer at vi takler overmakten, enten det er vær eller andre ting, svarer Nesse.

– Dette med "vi" er viktig. Det gir en følelse av at man greier ting sammen. Det er bedre enn å greie ting alene.

God klisjé.

Også "han" opptar språkforskeren.

– Hvem er "han"? Det er relativt vanlig langs kysten å bruke han i værsetninger. I gammelnorsk trengte ikke den typen uttrykk subjekt. "Regner mye i dag", gikk for eksempel helt fint å si. Så endret språket seg. I dag må en norsk setning ha subjekt. På Vestlandet og i Nord-Norge brukes gjerne han.

– Men "han" har også med troen på at naturen er styrt av annet enn elektriske spenninger å gjøre, legger hun til.

"Vi står han av" er godt kjent. Også utenfor landsdelen. Såpass kjent at Dronningen en gang forsøkte seg på uttrykket.

– Et forsøk på å komme folk i møte. Okey, researchen kunne vært bedre, men det var litt søtt, synes Nesse.

At det dreier seg om en klisjé, er det ingen grunn til å bestride. Kjedelig?

– Jeg forstår innvendingen. Men det blir som å la ribba være på julaften fordi det er en klisjé. Et så godt uttrykk bør ikke kastes selv om det er en klisjé, mener Nesse.