En kveld med komposisjoner laget i løpet av de siste par-tre tiårene kan gjerne inneholde både flyalarmer, marsboere, tog og dryppsteinsgrotter, men først og fremst inneholder den som oftest en utrolig mengde tonale herligheter og atonale krumspring.

Noen hevder at det er helt marginalt for opplevelsen hva slags omgivelser musikk presenteres i. Det kan umulig være riktig. Når opplevelsen blir så iøynefallende annerledes som den ble i Nordlandsbadet onsdag synes det åpenbart at opplevelsen av musikk og opplevelsen av omgivelse i høy grad involverer hverandre. Eller sagt på en annen måte: Når rundt 250 mennesker opplever to timer samtidsmusikkonsert i en svømmehall gjør det inntrykk og setter ganske så varige spor.

På denne konserten var det heftige inntrykk både for øret og øyet. Under den høye himlingen satt folk langs bassengkantene og hørte på musikk som slett ikke er hverdagskost. Man kunne betrakte de mange og varierte vannspeilene i mange slags lys, tidvis se musikere som speilet seg i vannet eller som ble gjengitt i silhuett på de store veggflatene, og musikken var fengslende. Dermed ble totalopplevelsen også det.

Slagverk på bestilling.

Musikken nådde ut, i mer enn en betydning av ordet. I Erik Molands " Thirdland" er det rockeelementer, sterke rytmiske virkemidler og opplesning gjennom megafon.

I Bodvar Moes konsert for slagverk og sinfonietta er det sterkt lydmalende effekter. De små grønne mennene fra Mars som det blant annet handler om i "Friendly Alien from Mars" kommer helt tydelig fram. Solisten Rolf Lennart Stensø viste igjen sin dyktighet, han er i fremste klasse her i landet på sine mangslungne instrumenter, og han spilte på dem alle.

I den ellers så utmerkede lyssettinga av Joakim Fjelldal savnet vi lys på solisten så vi bedre kunne sett alle hans imponerende krumspring med stikker og køller.

Igjen en meget solid og varig komposisjon av Bodvar Moe, kravfull og givende. Bodø Sinfonietta og Stensø utnyttet alle muligheter og urframførte det flotte bestillingsverket på en flott måte.

Imponerende sanger.

Kvaliteten gjentok seg i verket etter pause, med "Hommage a TS Elliot" av den russisk-tyske komponisten Sofia Gubaidulina med Anne Helen Moen som solist. Sopranen fra Molde sammen med musikkens spesielle andaktsfulle karakter laget det bokstavelig talt dryppstille langs bassengene. Musikkens særlig store innbyrdes variasjoner i stemning og dynamikk, og Moens utrolige stemme med særlig stort spenn i registeret gjorde avslutningsnummeret til et særlig flott høydepunkt. I tillegg blir det ekstra fin stemning når musikken åpenbart gjør slikt et spesielt inntrykk på publikum.

Både i dette verket og i Bjørn Andor Drages "Dogma II" må strykerne i sinfoniettaen særlig framheves, men for hele sinfoniettaen gjelder at det stadig er like imponerende hvordan de holder høy temperatur, sikker og høy kvalitet, og stor formidlingsglede. Litt av æren for det må også dirigent og kunstnerisk leder Bjørn Andor Drage få.

Vellykkede omgivelser.

Det blir kanskje ikke siste gangen, men det var desidert den første. Nordlandsbadet er så nytt ennå at flisleggerne jobba kveldsskift i andre etasje mens Bodø Sinfonietta og et forventningsfullt publikum inntok hallen i første. Ikke i badetøy, riktignok, for så ferdig er badet ikke. Helt inntil siste time før publikum kom ble det jobbet på spreng for å gjøre bassengkantene klare. Og det ble utrolig vellykket, med spesialdesignet lyssetting i sterke gule, blå og hvite variasjoner.

Orkesteret satt oppå et av bassengene, et som har hevbar bunn for å kunne være dypt eller grunt etter behov, eller altså brukes som scene. Og det fungerte utrolig fint. Også lydmessig var det høyst uvanlige konsertlokalet positivt overraskende. Selvfølgelig måtte lyden forsterkes noe, men ikke mer enn at Bodø Sinfoniettas mange klangfarger og styrkegrader underveis kom uforvrengt og velmodulert til sin rett.

"Friendly Aliens from Mars vs Bodø Sinfonietta"

Med: Bodø Sinfonietta, dir. Bjørn Andor Drage

Solister: Ann Helen Moen og Rolf Lennart Stensø

Tid: Nesten to timer onsdag kveld

Sted: Nordlandsbadet

Publikum: Ca. 250

Jørgen Mathisen