Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomsbok om lengsel

Artikkelen er over 18 år gammel

Tore Elias Hoel har gitt ut sin sjuende bok. «Glaskula» handler om 14 år gamle Stine som har mistet søsteren.

– Boken er litt rar. Det er et mørkt emne.

Forfatter og lektor i norsk, Tore Elias Hoel har gitt ut sin sjuende bok. Ungdomsromanen handler om lengsel. Ideen til boken kom plutselig.

– Jeg så for meg et bilde av en ungdom som satt i en park med en kule. Klinkekuler kan være fascinerende å se inn i. Det er så mange rare mønstre. Jeg bestemte meg for å skrive en bok om hvorfor denne unge personen satt under treet og tittet inn i kulen.

«Glaskula» handler om Stine som har mistet en søster. Hun ser søsteren i en kule og kommuniserer med henne gjennom glasset. 14-åringen er på vei inn i en psykose hvor hun danner sin egen verden. Men så skjer det noe i fortellingen som gjør at Stine velger hverdagen. Samtidig er det en roman om å ha altfor lite penger.

Romanen er skrevet på sidemål. Hoel begynte å bruke nynorsk i studietiden og veksler mellom de to målformene i ulike prosjekter. At forlaget pirker på språket skremmer ikke forfatteren.

– Skjønnlitteratur skriver jeg på nynorsk. Det gjør tekstene mer folkelige. Nynorsk er et opposisjonsspråk med lite prestisje. Det liker jeg.

Hoel tror at det er et større behov for ungdomsbøker for gutter. Men hovedpersonen i «Glaskula» ble til slutt en jente.

– Jeg vet ikke hva det kom av. Det var en gutt i første periode av skrivingen, men så føltes det riktigere at det ble Stine.

Som lærer på Bodin og småbarnsfar holder forfatteren alltid én fot i hverdagen.

– Ungdomsbøker behøver ikke være så lange, derfor kan jeg kombinere skrivingen med jobb og familie.

Tidligere har Hoel gitt ut sju bøker. Både ungdomsbøker og diktsamlinger. Nå er forfatteren opptatt med et operaprosjekt sammen med komponisten Sigmund Lillebjerka.