Årets internasjonale plater:

1. U2. How to dismantle an atomic bomb. (Universal)

Så mange kanonlåter har neppe U2 gitt ut på et album før. Den tøffe rockeren "Vertigo" åpner ballet. Det blir ikke fullt så rocka etter det, men låtene er likevel full av sprengstoff med en følelsesladet Bono i toppform hele veien. Til Valle Hovin i Oslo 25.juli.

2. Keane. Hopes and fears. (Universal)

Årets nye, store stemme på pophimmelen tilhører Tom Chaplin i Keane. Sammen med de to andre studiekameratene fra Sussex, ga de verden to hender fulle med ultrafengende popmusikk uten en eneste gitar i lydbildet. Keane slo til i et år da kompisene i Coldplay tok seg en pause. Keane kommer til Rockefeller i Oslo 31. mars.

3. Franz Ferdinand. Franz Ferdinand. (Playground)

Fire skotter som skapte liv og leven i 2004 med kontante rytmer, fengende melodilinjer og skarpe og rufsete gitarer og tøffe riff. Ei plate det er vanskelig å spille seg lei av.

4. Kanye West. The college dropout. (Universal)

Årets beste hiphop-plate. Mange amerikanere ræppet bra i året som snart er omme, men ingen hadde så fete og sterke soulmelodier i bagen.

5. Tom Waits. Real gone. (Vme)

En av veteranens aller beste album. De råe låtene er hjerteskjærende stygge, men likevel uimotståelige. Balladene er så vakre at det er nifst.

6. The Streets. A grand don't come for free. (Warner)

7. Air. Talkie walkie. (Emi)

8. Interpol. Antics. (Emi)

9. Green Day. American idiot. (Warner)

10. Manic Street Preachers. Lifeblood. (Sony)

11. Scissor Sisters. Scissor Sisters. (Universal)

12. Nicolai Dunger. Here's my song. (Emi)

13. Kasabian. Kasabian. (Bmg)

14. The Finn Brothers. Everyone is here. (Emi)

15. Alison Krauss & The Union Station. Lonely runs both ways. (Playground).

Årets norske plater:

1. Gåte. Iselilja. (Warner)

Du verden så denne plata vokste utover høsten. Tøff og spenstig rock med elementer fra folkemusikk blandet med tøffe rockeriff og episke og drømmende temaer anført av Gunnhild Sundli sin vidunderlige hulder-stemme.

2. Tønes. Grønare gras. (MBFarmen)

Landets mest originale artist, og landets mest undervurderte artist. Tønes fra Sørvestlandet høres ut som en viserockutgave av Kaizers Orchestra. Han synger om alt mellom himmel og jord på sin særegne måte, samtidig som han har nok sterke melodier til å forføre.

3. Hellbillies. Niende. (Warner)

Kan dette være Hellbillies sitt aller beste album? Det er i alle fall deres mest rocka, produsert av supergitarist Lars Håvard Haugen. Ingen svak låt her, og selvsagt er her også de lekre balladene som har blitt Hallingdølenes varemerke.

4. Thom Hell. I love you. (Universal)

Thomas Helland fra Kristiansand viser med sitt debutalbum en teft for popmeldodier og popharmonier som nærmest gjør ham unik her hjemme. Noen drypp av The Beatles og The Beach Boys. Pluss mye annet snacks fra pophistorien. Men Hell har likevel en skinnende identitet og et særpreg.

5. Odd Nordstoga. Luring. (Universal)

Mange gikk lei Nordstoga etter hvert som populariteten steg. Men dersom du lytter til noen av de minst spilte låtene her, hører du hvilken luring han egentlig er.

6. Washington. A new day rising. (Tuba)

7. Euroboys. Soft focus. (Emi)

8. We. Smugglers. (Universal)

9. Samsaya. Shedding skin. (Universal)

10. Gluecifer. Automatic thrill. (Sony)

11. Tungtvann. Folket bak nordavind. (C+C)

12. Vidar Vang & The Northern Men. Stand up straight. (Sony)

13. Sivert Høyem. Ladies and gentlemen of The opposition. (Emi)

14. Sondre Lerche. Two way monologue. (Emi)

15. Schtimm. Featuring. (Bonnier Amigo)