Tone og sjiraffene

Artikkelen er over 12 år gammel

Selv omtaler hun seg som "Ei som snart skal kalles kunstner", men i dag er hun klar med sin debutantutstilling.

DEL

Dypt religiøs, men kristen kaller hun seg ikke. Sterk vilje til å lære seg håndverket kunstmaling, men ikke for å male de perfekte hender – hun vil bare ha friheten til å kunne skape det hun vil. Vegetarianer og lidenskapelig opptatt av filosofi er hun også.

Legg til mellomfag i russisk, lærerjobb, en sesong som bestyrer på Salmon Island og et halvt år på Helligvær for å skrive en bok som aldri ble ferdig, så begynner du å få et smule inntrykk av hvem Tone Aaness (32) er.

– Det er helt ulikt meg det jeg har gjort siden i sommer. Jeg har jobbet i atelieret åtte-ti timer dagen, kun avbrutt av en time eller to for å lese filosofi. Vanligvis holder jeg på 1000 ting, smiler hun og legger til at Tor Kvarv som hun går i lære hos for tiden, er litt irritert på akkurat det.

Nervøs. Aaness er opptatt av sjiraffer. De går igjen i mange av arbeidene hennes.

– På mange måter viser dette en barnslig side av meg. For tiden arbeider jeg med en utstilling jeg håper å ha klar om tre år – jeg jobber sakte. Den blir mye mer alvorlig enn denne.

– Men hva er det med sjiraffer?

– Jo. Det ene er mønstret. Det er helt fantastisk. Det andre er at jeg på mange måter opplever det som et norsk dyr. Det er det som er så fint med tv. Du kan få et forhold til et dyr som slett ikke lever i Norge, forklarer Aaness og fortsetter.

– Det er ikke mye religiøst over bildene dine?

– Åpenbaringen. Det er åpenbaringen som betyr mest for meg. Jeg får en åpenbaringstanke som jeg så arbeider videre med i mange varianter. Som med sjiraffene.

Egen logo. Utstillingen har hun døpt "Part of the planet". Samtlige arbeider har fått påmalt den teksten i en liten, rød sirkel.

– Det handler om at vi alle er en del av denne blå planeten, seilende på den samme kloden og foreløpig ganske ensomme ute i et nattsvart stjernerom. Her nede er våre liv i samspill med hverandre, naturen og dyrene det viktige for vår overlevelse, forklarer hun.

– Og nå skal du bli kunstner?

– Har et par år igjen i Firenze etter at jeg nå har hatt permisjon et halvt år. Håpet er at jeg skal kunne leve av å uttrykke meg gjennom bilder og tekst, men vil gjerne kombinere det med å være lærer. Det er utrolig givende å jobbe med ungdom. Der er det mange gode tanker, sier Tone Aaness.

Prisene starter på 500 kroner for de minste tegningene og opp til 15.000 kroner for det største maleriet. Utstillingen stenger søndag.

Artikkeltags