«Takk for alt du lærte meg om alt»

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Bjørn Jervås døde onsdag ettermiddag etter lengre tids sykdom, 51 år gammel.

Jervås var en drivkraft i rockemiljøet i Bodø gjennom tre tiår.

Han startet opp med musikk i 1977; da var det hovedsakelig punkrock det gikk i. Hans siste band, Manna, ga ut Norges første norskpråklige reggaealbum "Salma" (Smart Patrol Records).

Jervås spilte i band som: Hjertesvikt AS, Snowcats, Karaoke Kids, Irie Darlings, Busta Ofte og Manna.

Inspirerte mange

- Han var først og fremst en punkrocker, men det er nok det mer poppete Snowcats jeg husker han best fra. Jervås var også en ivrig arbeider på Gimle og i musikkmiljøet i Bodø, der han påvirket mange ungdommer til å starte sitt eget band, beskriver ANs mangeårige musikkjournalist Rune Slyngstad.

Jervås var en viktig mann på mange områder.

- Han var en stor musikkprofil og det har han vært hele tiden. En musikkprofil som har inspirert mange, men som også utøvde bra musikk selv, fastslår Slyngstad.

Musikkprofilene sørger

Flere har tatt til Facebook for å skrive en siste hilsen til Bjørn.

Håvard "Jan Steigen" Jenssen fra Tungtvann skriver "Hvil i fred kjære Bjørn" på sin private Facebook-side. Tungtvann hyllet Jervås fra scenen under konserten på Parkenfestivalen forrige helg før de dro i gang låta "Alt kan repeteres".

Thomas Litangen, produsent på konsertstedet Sinus, skriver at Jervås var en mann som så de sterke og hjalp de svake:

"Bjørn Jervås. Mannen bak rockeklubben som formet meg og mine venner. Sjølstyrt ungdomshus. Vegetarkjøkken. Han så de sterke og hjalp de svake. Han respekterte og ble respektert. Helt uenig i alt, men med på laget likevel. Nøkler til alle. Vi fikk gjøre akkurat som vi ville, så lenge vi tok ansvar for det vi gjorde. Som Audun (Selnes red. anm) skrev i en sms til meg i kveld: «Tenk så sjukt mye han lot oss gjøre på Gimle, husker enda den dagen du og jeg knuste det biljardbordet uten å spørre først.» Biljarbordet sto i veien for å lage kule konserter. Vi ble tilgitt. Og respektert for å tenke selv. Vi er deg evig takknemlig. Hvil i fred."

- En levende legende

Magnus Eliassen i Sirkus Eliassen, omtaler Jervås som "Bodøs reggae- og punk-guru":

"Bjørn Jervås. Ras Irie B. Bodøs reggae- og punk-guru. Hele Norges rastamann. En vandrende sitatmaskin og en utømmelig kilde til visdom og kunnskap. Og røverhistorier. En rebell som alltid tok den svakestes parti og som evnet å se og sette pris på outsiderne. Du var en levende legende. Legenden lever videre. Hvil i fred, kompis. Vi kommer til å savne deg."

"Kjære vakre og gode Bjørn, takk for alt du lærte meg om alt..du var en bauta og setter spor etter deg til evig tid..hvil i fred.." skriver Per Willy Larsen.

Mye å takke for

Daglig leder i Store Studio, Håvard Christensen har delt Manna-låta "Ti gode ting", i tillegg til følgende tekst:

"Godt råd fra mesteren! Tusen takk for at du delte med oss av din store kunnskap om musikk og om livet <3"

Ungdomsuka Frukt skriver at de har mye å takke Jervås for:

"Vi har mye å takke Bjørn for. I 2005 var han med på å arrangere den aller første fruktuka på Vatnlia, og bidro som instruktør på bass og trommer, holdt reggeaseminar og jammet med deltagerne. Som sjaman i rollespillet lagde han devilsticks og bananpannekaker, han diskuterte vegetarisme og musikksjangere, provoserte og engasjerte.

Bjørn var en del av frukt i flere år og vi har mange gode minner.

Hvil i fred <3"

Basstimer og møsbrømlefsekurs

Ingrid Tuflåt Haukland sang sammen med Jervås i koret til Team Joddski under TV 2-programmet Det store korslaget. Hun skriver på Facebook at han gjorde et uslettelig inntrykk på henne:

"Kjære Bjørn!

Takk for dine nydelige kommentarer og herlige vesen. Vi ble aldri så godt kjent, men du gjorde et uslettelig inntrykk på meg under vår felles korreise. Hvil i fred Bjørn..<3"

Fersk biblioteksjef Trud Berg skriver at rocke- og reggae-Bodø ikke blir det samme uten Jervås, mens Hanne Kristin Jakhelln skriver i en kommentar at "Rocke- og reggae Bodø ble til på grunn av Bjørn".

Kulturhussjef Rolf-Cato Raade skriver følgende: "Nok en stor personlighet har gått bort, RIP Bjørn Jervås."

Henriette Tryggestad Stoltenberg husker best kjøkkendagene under Bodø hardcorefestival:

"Æ har også nån gode minna med han Bjørn Jervås. Basstima. Møsbrømlefsekurs. Vanlige daga på Gimle der han utgjor en stor del av selve stemninga. Aller best huska æ kjøkkendaga under BHCF. Han va så fornøyd når ho der dama fra Etiopia va der og ordna, han va opptatt av at vi sku lær av ho, det va kult. Æ va jo en kid og litt småredd han, og bei overraska når han sendte melding etter en lang dag over komfyren og sa nå ala at ei god natts søvn va vel unt etter arbeidet. Som flere sir, han hadde mye autoritet, men va også helt varmhjerta. Ros fra han betydde nå. Håpa nån ska skriv en biografi. Han forblir litt av en legende. "

Reggae-veteran

Jervås var med i mange prosjekter, som Big Bam Boo, Rognan Håndballag og 20th Century Propeths. Han samarbeidet også med Tungtvann.

I januar 2010 stilte Jervås opp som medlem i koret Team Joddski i TV 2-programmet Det store korslaget.

Bjørn Jervås var også i mange år med i styret av Bodø rockeklubb, og han startet nåværende X Rockeklubb i 1997. I tillegg jobbet han som leder for avdeling Nord i Norsk Rockforbund.

Når det gjelder reggae, må Bjørn Jervås sies å være den definitive veteran i Norge, da det neppe er musikere som har hatt lengre sammenhengende fartstid innen denne sjangeren enn ham her til lands. Bjørn Jervås var også med sitt daværende band, Irie Darlings, på Jamaica i 1994, og spilte inn et album. Dette var etter at en single – "Babylon Fall", utgitt på det jamaicanske selskapet High Times hadde nådd 11. plass på X-News "Top Twenty". Dette albumet var produsert av Earl Chinna Smith, gitarist bl.a i the Wailers og Melody Makers.

Ved siden av musikken, tok Jervås utdannelse i Forsvaret, der han jobbet som befal i 9 år. Siden 1996 har han arbeidet med vanskeligstilt ungdom.

Han hadde også en interesse for historie, og var bidragsyter og konsulent på flere bokutgivelser om 2. verdenskrig.

Kilde: Wikipedia

For tre år siden laget News On Request et omfattende kunstnerportrett på Bjørn Jervås. Se filmen her:

Artikkeltags