Gå til sidens hovedinnhold

Taboo har gjenoppstått

Artikkelen er over 14 år gammel

De har ikke glemt de gamle gode låtene, medlemmene i "Taboo". I januar stiller de på scenen i Bodø 40 år etter starten - med nytt materiale!

Det svinger i lokalene til motorsykkelklubben på Fauske der fire godt voksne menn har inntatt scenen. Sist de spilte sammen, for 39 år siden, var de et av Norges "hotteste" band.

En eim av røyk og lyd fra forsterkere møter oss i gangen. Lokalet minner litt om "Cavern" i Liverpool, der mang en storhet fikk sin debut. Men nå handler det om "reunion". På Fauske.

1968.

"Taboo" var på mange måter etterfølgeren til "1-2-6", der Asa Krogtoft var frontfigur.

– Vi ble etablert på Mo i januar 1968 og eksisterte til utpå høsten. "1-2-6" var i oppløsning, det samme var "Arrows", hvor Nils Ole var trommeslager. Nils Ole tok kontakt og dermed var vi på vei til Willy Andersen og Sverre Fagerli, som hadde spilt i "Strangers", forteller Asa Krogtoft.

Han har tatt turen fra Spania til Fauske for å øve, mens Andersen og Fagerli er kommet over Saltfjellet fra Mo.

– Willy har sendt meg en del nye melodier som jeg har satt tekst til. De skal vi øve inn og spille under Gammelpopfestivalen. Snakk om å få materialet på et sølvfat.

Asa er mannen bak Norges mest populære sang, "Graveyard paradise", som han spilte inn på plate sammen med 1-2-6. Meningen var at det nye bandet på Mo skulle hete 1-2-6, men det var ikke de øvrige medlemmene noe særlig glad for.

– Nei det er vel tabu å hete 1-2-6, sa Asas far, Magne Krogtoft, da spørsmålet kom opp. Dermed ble det "Taboo", forteller Nils Ole Steinbakk.

Lei musikk.

– Jeg har lenge vært dritlei musikk, men nå er lysten kommet tilbake.

– Vi har en god del stoff, både gammelt og nytt, så det er ikke usannsynlig at det blir cd med "Taboo", sier Krogtoft.

Willy Andersen komponerer. Teknikken gjør det mulig å sende lydfiler til Spania hvor Asa setter tekst til og sender tilbake. Slik kommuniserer medlemmene med hverandre.

– Når vi kom sammen her om kvelden var vi tilbake i 1968. Kjemien er den samme og lysten på å spille er det ikke noe å si på. Vi skal holde på i 45 minutter under Gammelpoppfestivalen. Det gleder vi oss til.

"Taboo" var verken "Arrows", "Stranger" eller "1-2-6", men hadde sitt særpreg. I Poprevyen lå de øverst på popularitetsbarometeret i 37 uker på rad.

– Vi spilte litt hardere musikk og etterlot oss en viss mystikk fordi vi eksisterte bare et knapt år, sier WIlly Andersen.

To singler.

"Taboo" ga ut to singler, med Vampire tango og Queen of space som de mest kjente låtene.

– Vi fokuserte på harmoni og sang og så litt til band som både Hollies og Beatles.

– Rent musikalsk var vi et langt bedre band enn 1-2-6. Vi satte store krav til oss selv at vi skulle levere. det gjorde vi.

Nils Ole Steinbakk var 18 år, de tre andre 20, da de dro på turné. Nå er det gått snart 40 år og gjengen stiller med flere urframføringer under festivalen i Bodø. det ligger også an til spillejobb på Mo, der bandet ble etablert.

Var det noen som sa at ikke de gamle er eldst....