Flere av dem som jobber på festivalkontoret under Vinterfestuka gjør det med full lønn. Ikke fra Vinterfestuka, men fra arbeidsgiverne sine.

Mange tar ferie fra jobb denne uka, enda flere kler seg i gamle klenninger. Damene er vakkert kledd med side gammeldagse kjoler og herrene noe mer rufsete med halstørkle, svarte jakker og først og fremst de karakteristiske bredbremmete hattene.

– Jeg tror det er like mange Vinterfestuke-klær i skapene rundt om som det er bunader, sier festivalsjef Steingrim Sneve.

Bjørnenes ankomst. Et hundretall unger og nesten like mange av dem som går i gamle klær stilte på perrongen på Narvik jernbanestasjon i går ettermiddag. For hva slags transportmiddel skal man ankomme til Narvik i om ikke tog.

Ingen snakker om at det egentlig er et ekstratog som bare har vært oppe i lia og snudd. Det er festivitasen, ritualet og tradisjonen som teller. Fakkeltog med rallarkledde "Rombaksmusikken" i spissen fra sentrum til stasjonen, toget som kommer og hurraropene som lyder, den entusiastiske presentatøren.

Og ut stiger de, de unge vakre damene i sine tykke hvite og svarte caper, representanter fra nabobyer både i nord og øst. Men ikke sør...

Original missekåring. En finsk dame tar ordet ved bekransningen av Svarta Bjørn-monumentet. Fjorårets utkårete. I år er det en ny på gang i denne svært så spesielle missekåringen som begynte i går og fortsetter til kåringen skjer til helga.

Bakgrunnen er den legendariske Svarta Bjørn-figuren, den grepa dama som bare delvis kan dokumenteres men som likevel lever som symbol. Rallaren og Narvik hadde ikke vært mye uten henne. Svarta Bjørn som kåres hvert år er en hedersbevisning.

Det handler om egen, lokal stolthet, og om en kulturfestival som er landsdelens eldste men som fortsetter å vinne terreng. Voksne og barn går kvinne og mann av huse for alle slags konserter, teater og allehånde kulturarrangementer. Narvikværingene, tilreisende og ikke minst medlemmene av Den Stolte Og Ærverdige Rallarklubben Av Malmbyen Narvik har feiret noen dager allerede, men det tar seg mer og mer opp nå mot helga.