Gå til sidens hovedinnhold

Supersalg for Kajsa

Artikkelen er over 15 år gammel

Et rekordsalg på nær 500.000 kroner bekymrer Kajsa Zetterquist. Hun vil jo egentlig ha med noen malerier hjem igjen.

Kajsa Zetterquist (70) smiler når hun ser seg rundt i lokalene til Bodø Kunstforening. Lørdag var det fullt hus og en fantastisk respons fra publikum. På kvelden var det en enda morsommere fest til hennes ære.

– Når jeg opplever slikt som dette, får de mange blomstene, ser arbeidene mine gjennom 50 år og hører alle gode ord, så skulle en tro jeg allerede var død, ler hun og forsetter.

– Men det er jeg altså ikke. Dette er en jubileumsutstilling. Ikke en minneutstilling.

Dobbelt opp. Første etasje tar for seg Kajsa av i dag. Andre etasje er veien dit. Starten er et stilleben fra 1956. Bildene er hentet inn fra egen og andres samlinger.

– Det som gleder meg med det arbeidet er at jeg fortsatt det holder mål. Det ligger et alvor i det. Jeg tok mitt virke på alvor før jeg var 20 år. Det er godt å se.

Kajsa oppdaget aldri kunsten. Hun ble født inn i den. Begge foreldrene var kunstnere og Kajsa fikk det inn med morsmelken.

– Jeg har alltid tegnet og malt, men det var likevel ikke gitt at jeg skulle bli kunstner.

– Ser du en fellesnevner i de 50 årene?

– Ja. På mange måter føler jeg at jeg har jobbet med samme problematikk. Det er en rød tråd i hele mitt virke. Det handler om bevegelse og form uansett hvilken teknikk jeg bruker.

Hun tenker seg litt om.

– Jeg synes det er merkelig med kunstere som har ulike budskap på grunn av ulike teknikker.

Ingen fasit. Kajsa har titler på sine arbeider, men håper samtidig at folk lar egne oppfatninger bestemme hva de ser i bildet.

– Det er sprøyt når kuratorer og såkalte eksperter sier at "i dette bildet har hun tenkt slik og slik". Hvordan kan noen vite hva jeg har tenkt når jeg har skapt et arbeid? Kunstformidlerne må ikke ødelegge og skape filter for opplevelsene.

– Slik som norsklærerne som har fasiten til dikt-analysen?

– Presis. Jeg likte ikke lærere som liksom hadde svaret på hvordan et dikt skulle tolkes. Alle opplever vi et verk forskjellig, og ingen kan si hva som er rett eller galt. Samtidig er det ikke tvil om at du kan dele opp i god eller dårlig kunst.

Personlig rekord. Utstillingen åpnet lørdag. Over 300 besøkende første dag og Kajsa har aldri opplevd maken. 20 bilder til over 450.000 kroner er allerede solgt. Mer vil følge.

– Dette har jeg aldri opplevd før. Det gleder meg veldig. Ikke på grunn av pengene, men fordi det betyr at andre mennesker ser noe i mine arbeider. Det varmer om hjertet. Det er helt rørende, sier Kajsa og blir litt stille før hun fortsetter.

– Når jeg tenker etter handler det om frihet. Det er frihet som er grunntonen i bildene mine. I kombinasjonen med vår evige søken etter trygghet. Frihet og trygghet kan være motsetninger. Det er det som er så spennende.

– Og når er neste utstilling?

– I Arjeplog i oktober, men så har jeg ingen planer. Da skal jeg bare jobbe for meg selv. Det skal bli godt. Det er det som er frihet.

Kajsa Zetterquist smiler og øynene gnistrer.

Gnistrer av liv.