Hva i all verden skal den nye Stormen-direktøren drive med?

DEL

MeningerJakten på ny direktør ved Stormen konserthus er uten mål og mening. Det hevder redaktørkollega i Bodø Nu, Geir Are Jensen, i en kommentarartikkel etter at søkerlista ble offentlig. Jensen går hardt ut mot styret i Stormen som etter hans oppfatning har gjort altfor lite for å sikre seg spennende navn til søkerlista. Det er ikke benyttet rekrutteringsbyrå og ifølge Jensen er det heller ikke tatt kontakt med mulige kandidater.

«Når Stormen konserthus søker ny direktør, bruker ikke styret mer energi og flere virkemidler på denne rekrutteringen, enn om det gjaldt en resepsjonist eller rengjører», skriver Jensen og legger til at et eller annet sted ute i verden sitter den rette kandidaten og ikke aner at en av Europas mest interessante jobber innen kultur er ledig.

Jensen har gode poenger. Søkerlista er verken bred eller imponerende for den viktigste kulturjobben i byen som skal være kulturelt utstillingsvindu for Europa gjennom et helt år, og som kommer til å få nasjonal og internasjonal oppmerksomhet fram mot 2024.

Det Geir Are Jensen underslår – bevisst eller ubevisst – er at konfliktene rundt hans nære venn Rolf-Cato Raade er egnet til å skremme kandidater ut av søkerlista. Kontroversielle Raade har vært kulturhussjef fra starten i 2014 Det har vært mye støy rundt Raade som for bare et år siden fikk skriftlig advarsel i all offentlighet av eget styre. To styreledere har forlatt som følge av uroen rundt Stormen. Arild Olsen ble satt på som styreleder i fjor høst for å skape ro og gjenvinne tillit til Stormen. I mars gikk Raade av som direktør.

Utfordringen for eventuelle søkere til direktørstillingen er at den markante ex-direktøren fortsatt er en sentral del av den lille organisasjonen. Som program- og utviklingssjef sitter den degraderte toppsjefen med et ansvar som om han fortsatt skulle være toppsjef: Programmering av innhold, den kunstneriske profilen og utviklingen av Stormen. Hva i all verden skal den nye direktøren drive med? Slik Stormen-organisasjonen er rigget burde man heller lyst ut en kontorsjefstilling.

Faktum er at utlysningen har nådd hele Norden. Søkere fra Stockholm, København, Örebro, Silkeborg og Gislaved har meldt seg. Det oppsiktsvekkende er at lista er kjemisk renset for spennende norske kulturnavn. Da ser jeg bort fra lokale søkere. Ingen fra noen av de 120 kulturhusene eller andre nasjonale organisasjoner eller institusjoner, har meldt sin interesse. Et enkelt googlesøk av Stormen har kanskje gitt gode nok svar.

Det er merkelig at den erfarne og suksessrike organisasjonsbyggeren Arild Olsen ikke har klart å rydde tilstrekkelig opp i Stormen-organisasjonen til å gjøre direktørstillingen attraktiv. Styrelederen i Stormen, som i en periode har fungert som daglig leder, bygget opp PBL til en stor og slagkraftig organisasjon. Han sørget for at han selv ikke sto i veien da ny direktør ble tilsatt i PBL.

Det var klokt.

Artikkeltags