Herr Alkabars nese har vært inne til behandling på operatoriet hele uka, mens det har hatt midlertidig tilhold i Bodø. Ukesoppholdet ble avsluttet i går, og da spilte komponist Ole Henrik Moe intens solo på sag. Det skal han ikke fortsette med. Herr Alkabars nese, derimot, skal fortsette å finne sin form i halvannet til to år framover i tida.

Herr Alkabars nese er navnet på en opera som Opera Vest og Bodø Sinfonietta håper å kunne urframføre i Bodø høsten 2006 eller våren 2007. Det er langt fram, men det tar tid å lage opera.

Kunstnerisk ledelse.

– Det er så fint å jobbe sammen med musikerne i Bodø Sinfonietta, sier komponist Ole Henrik Moe.

Han har gjort det tidligere også, og nå har han brukt hele uka sammen med musikerne og med tre sangere Opera Vest har hyret inn. Charlotte Fongen, sopran, Tage Tølle, tenor og Ståle Ytterli, baryton, har sunget, hvisket, og laget m, ange andre rare lyder som kanskje skal inngå i denne operaen som blir for barn til slutt.

Opera Vest samarbeider med Bodø Sinfonietta og Michael McCarthy som er kunstnerisk leder overvåker det hele sammen med Kari Sånum som skrev barneboka «Herr Alkabars Nese» som ble utgitt i 1993.

Moe skal fortsette å komponere, men har også sittet med i orkesteret denne uka, blant annet for å spille på sag. Moe er en av landets beste til det.

– Flere orkestermedlemmer har allerede sagt de vil lære det, jeg skal ikke være med selv når dette en gang skal framføres, sier han.

Operatoriet.

Til sammen blir dette arbeidsfellesskapet – også kalt workshop – til et operatorium. «Operatoriet» er et tiltak i regi av Den Norske Opera, Opera Vest og Norsk Komponistforening for at norske komponister som arbeider med å lage operaer skal kunne få prøvd ut sine komposisjoner før de er ferdige. Et laboratorium for opera.

Komponisten får høre om det fungerer, rett og slett, og det er det som har skjedd denne uka, samtidig som dette er en deltakende prosess som sangere og orkestermusikere også setter stor pris på.

– Veldig inspirerende og artig for alle parter, sier Bodø Sinfoniettas produsent Torunn Reigstad, og sangere og musikere er enige.

Et ytterligere element i den givende arbeidsuka har vært at Elisabeth Kristensen Eide som egentlig er fløytist men under videreutdanning som dirigent har fått praktisere.