Verst har det gått ut over skulpturen "Uten tittel" i Vågan kommune i Lofoten. Den reflekterende og gjennomskinnelige kunstverket i glass og rustfritt stål har to ganger vært utsatt for hærverk.

– Og når sånt skjer er det ikke bare å levere den på nærmeste verksted og få den reparert. Denne skulpturen er laget av en helt spesiell type glass som må bestilles fra England. Og for å få reparert den må den sendes til Østlandet. Det er både arbeidskrevende og dyrt, sier Torill Ueland.

33 skulpturer. Hun er i dag rådgiver i Nordland fylkeskommune, med spesialfelt Skulpturlandskap Nordland. Da Skulpturlandskap Nordland ble realisert, i 1992, var hun leder for hele prosjektet.

De første skulpturene ble altså plassert ut i 1992. Den siste i 1998. I dag står det 33 kunstverk utendørs rundt om i fylket.

– Alle disse skal selvfølgelig holdet ved like. Til det finnes det ikke noe eget budsjett, sier Ueland. Pengene må hentes fra Kunst i Nordland sitt lille budsjett.

26 millioner kroner ble investert i norsk og internasjonal samtidskunst. Få år etter er nærmere en tredjedel av skulpturene skadet. Noen er ødelagt av vær og vind, mens andre har vært utsatt for vandaler.

– Men vi er i gang med å få reparert de som er verst rammet, sier Siri Kvitvik, leder for Kunst i Nordland, som i dag har ansvaret for skulptursamlingen.

Råtnet opp. – Ryktene sier at blant annet Steinar Christensens "Stella Maris" i Skutvik på Hamarøy ikke ser helt bra ut. Halvparten av skulpturens deler, blant annet tre sjøstjerner i marmor og stål, er borte?

– Ja det stemmer. Men det er ikke mer dramatisk enn at de er hentet inn for å bli reparert. Stjernene var stygt skadet av vær og vind. Og vi har samtaler med kunstneren om de kanskje bør lages i et sterkere materiale enn marmor, sier Kvitvik.

– Det er kommunene som eier skulpturene og har ansvar for vedlikeholdet. Men vi vet jo alle hvilken økonomi kommunene har. Så vi forstår godt at dette ikke er prioriterte oppgaver for dem, sier Kvitvik.

Den svenske kunstneren Erik Dietmans "Steinar Breiflabb", en skulptur i Brønnøysund oppkalt etter hvalfanger og politiker Steinar Bastesen, har også lidd en grim skjebne. Steinfisken ute i sundet hadde en Nordlandsbåt på ryggen som råtnet opp for noen år siden, og restene ble fjernet av kommunen.

– Vi arbeider nå med å erstatte båten, sier Kvitvik.

Tatt av storm. Irske Dorothy Cross' sin "Hai-Ku-Badekar" sør for Brønnøysund er også amputert. Badekaret forsvant ganske raskt på havet. Og en finne på bronsehaien som ligger i fjæra er også brukket av og uten hell blitt forsøkt loddet.

Inghild Karlsen har laget to lyktestolper, "Etterbilder", Nyksund i Vesterålen. Den har fått hard medfart: Først ble den påkjørt av en buss, siden feide orkanen selve lampen på havet.

– Vi håper å få opp en ny lampe i løpet av høsten, sier Kvitvik.

Sissel Tolaas' "Vindenes Hus" ved den imponerende Helgelandsbrua ved Sandnessjøen er blitt "stillhetens hus". Suset fra propellene er stilnet, fordi de må festes for ikke å falle av.

Men Siri Kvitvik mener vedlikehold er noe de har vært forberedt på i forbindelse med Skulpturlandskap Nordland hele tiden.

Fin vedstabel. – Det sier seg selv at skulpturer som står ute vil tæres av vær og vind. Noen verre enn andre. Kunstverket "I dag, i morgen, alltid" i Beiarn, som består av blant annet en vedstabel, har holdt seg helt fint siden den ble satt opp i 1992.

– Der er problemet at skogen stadig kryper nærmere, og er i ferd med å forandre landskapet rundt, sånn at skulpturen ikke kommer til sin rett. Men der skal vi i gang med skoging, sier Kvitvik.

Hun mener det er viktig å få fram at erfaringene fra Skulpturlandskap Nordland også har inspirert andre land til å bygge opp egne skulptursamlinger. Blant annet er England i gang med et lignende prosjekt, og Sør-Korea har allerede fått sitt skulpturlandskap.

– Nylig var et tv-team fra Channel 4, i London, her nord som skal lage en serie over seks programmer om Skulpturlandskap Nordland.

Og de neste tre årene skal ytterligere tre skulpturer opp.

– En på Dønna, har fylkestinget bestemt. De øvrige to er det ikke avgjort lokalitet på, sier Kvitvik.