Skulptur kan bli kastet på havet

Artikkelen er over 15 år gammel

Vil folket ha skulpturen, blir den værende i Stamsund. Hvis ikke blir den tvert kastet på havet. Det er tid for årets kunststunt i Lofoten.

DEL

Det er performancegruppen Baktruppen som skal gjennomføre et spennende eksperiment førstkommende fredag i Stamsund.

Baktruppen har tidligere besøkt Stamsund to ganger. Siste gang gjennomførte de Stamsundundersøkelsen for å tegne et bilde av tilstandet på stedet.

Avstemning.

Fredag er de tilbake. På kaia i Stamsund vil de fredag ettermiddag avduke en skulptur som befolkningen umiddelbart skal ta stilling til. Sier folket ja til å beholde skulpturen, blir den værende i Stamsund. Sier de nei, blir den fire timer etter avdukingen og etter at stemmene er talt opp, kastet på havet og filmet på sin vei mot havets bunn.

– Det blir veldig spennende. Jeg håper folk møter opp av avgir sin stemme, sier Trine Falch Johannessen i Baktruppen.

Selv om Performance-gruppen har gjort mye rart og har utført annen oppdragsbasert kunst som er bundet til et bestemt sted, er dette noe helt nytt.

Kunst-stuntet utføres i forbindelse med teaterfestivalen i Stamsund og er en del av prosjektet Kunstneriske Forstyrrelser i regi av Kunst i Nordland. Kunstneriske forstyrrelser spleiser internasjonale og lokale aktører i Nordland sammen gjennom en serie nye stedsbundne kunstverk. Meningen er at kunstverkene skal vekke kunstinteresse og debatt, og at kunstnerne skal spille på lag med lokalbefolkningen.

Ønsker seg kino.

– Vi har et litt tosidig forhold til Skulpturlandskap Nordland som kan gi inntrykk av en litt overfra-og-ned-holdning fra kunstnerne overfor lokalbefolkningen. Vi ønsket tvert imot all tradisjon på å gi folket det de ikke vil ha, å vri på det, å gi folket nettopp det de vil ha. Derfor gjennomførte vi Stamsund-undersøkelsen, sier Johannessen.

Da Baktruppen første gang kom til Stamsund, kom de rett fra Uganda, men selv sett med øyne som nettopp hadde opplevd Afrika, virket Stamsund eksotisk.

Undersøkelsen Baktruppen gjennomførte konkluderte med at folk i Stamsund ønsker seg bedre kulturtilbud og særlig kino.

– Vi lekte med tanken om å få på plass et kinotilbud, men det ble et for stort løft. De får skulpturen i stedet.

Skulptur i tre.

Det er en to og en halv meter høy skulptur som er skåret ut av en trestamme. Hva skulpturen forestiller er hemmelig helt til fredag ved avdukingen.

Det er fem av medlemmene i Baktruppen som deltar i Stamsund. Foruten Trine Falch Johannessen, er det Ingvild Holm, Jørgen Knudsen, Worm Winther og Per Henrik Svalastog. Baktruppen ble startet opp i 1986, og gruppen har besøkt over 20 land. Et av de neste prosjektene til performancegruppen er revy som de håper å turnere landet rundt med, ikke minst i Lofoten.

Artikkeltags