Skrev bok om Espolin

Artikkelen er over 11 år gammel

Det har tatt forfatter Linda Lillevik tre år, men nå er endelig biografien om Kaare Espolin Johnson ferdig. Boka "Eventyrlige Espolin", som lanseres i dag, er skrevet for ungdom.

DEL

I dag starter feiringen av 100-års jubileet for bildekunstner Kaare Espolin Johnsons fødsel. Jubileet har vært planlagt i lang tid, og det er nå tre år siden forfatter Linda Lillevik ble spurt om å skrive en ungdomsbok om kunstneren som er omtalt som malerens Petter Dass.

Lillevik bor i Kabelvåg, bare et steinkast unna Galleri Espolin og boka "Eventyrlige Espolin" er blitt til etter omfattende research hvor hun har fått tilgang til galleriets arkiver og personlige brev skrevet mellom Kaare Espolin Johnson og hans første kone.

– Jeg har fått tilgang til så mye stoff, blant annet 230 personlige brev skrevet mellom ektefellene. Selv om boka er skrevet på oppdrag har jeg fått fullstendige frie hender, sier forfatteren.

Folkelig og usnobbet

Dette er Linda Lilleviks tiende bok, og den niende boka skrevet for barn og ungdom. Men for forfatterne og bibliotekaren er "Eventyrlig Espolin" på 228 sider den mest omfattende boka hun har gitt ut.

Selv om Lillevik bor i det samme område som Kaare Espolin Johnson likte seg så godt i traff hun selv aldri kunstneren som døde i 1994.

– Jeg innbiller meg at jeg har sett han på gata selv om jeg aldri møtte han personlig. Men etter alt arbeidet med boka har jeg et sterkt inntrykk av hans folkelighet og usnobbethet. Espolin var også en familiemann, han jobbet jo hjemme, han var en omsorgsfull far og en god samtalepartner, og han hadde en enorm produksjon, sier Lillevik som også er bilderedaktør for boken som er gitt ut av Galleri Espolin på forlaget Kolofon.

Sin egen Espolin

Hver eneste side i boken har illustrasjoner hentet fra produksjonen til Kaare Espolin Johnson. Her er kjente og mer ukjente bilder.

– Han illustrerte eventyrlig og han hadde en barnlighet over seg. Tittelen på boka kom jeg fram til etter hvert og jeg håper at boken kommer inn i skolene. Det er viktig at også kommende generasjoner blir kjent med Espolin, mener Lillevik.

Selv har hun fått sin første Espolin på veggen hjemme i Kabelvåg. Også kjøperne av boka får sin egen Espolin.

– Espolins tusjtegning fra 1934, som jeg har valgt som cover til boken, illustrerte en historie som sto på trykk i Arbeidermagasinet. Tegning passer til aldersgruppen boka er ment for, og vi har trykt tegningen som et vedlegg til boka slik at de unge får sin første Espolin, sier forfatteren som er glad hun er ferdig med det omfattende arbeidet.

– Samtidig er det litt vemodig også. Det har vært fantastisk å jobbe med boka og å gå i dybden av et menneskeliv over så lang tid.

Artikkeltags