Her er årets vinnere av Filmfest Salten

DEL

Årets Filmfest Salten gikk av stabelen tirsdag ettermiddag i Bodø Spektrum. Her er årets vinnere i de forskjellige sjangerne, samt de andre nominerte.

I sjangeren fiksjon var det Engler i snøen som vant.

Juryens begrunnelse: Film er på sitt beste når den finner gode bilder for å fortelle en historie og formidle følelser. Årets vinnerfilm klarer på 2 minutter og 30 sekunder å fortelle en kompleks og rørende historie, der en forfatter ville ha brukt titalls sider med tekst. Filmskaperne finner subtile bilder for å skildre en sorgprosess og skuespillerne gjør en imponerende jobb med å få oss til å føle med karakterene. En både rørt og imponert jury gratulerer med en velfortjent pris for beste fiksjonsfilm. (Straumen skole)

Øvrige nominerte i sjangeren: Skoleloftet, Hækta, Just human, og Fight for your dreams.

I sjangeren dokumentar var det Veiens helter som vant.

Juryens begrunnelse: Årets beste dokumentar har mange kvaliteter. Her finner vi gjennomtenkt bruk av kamera, flott klipping og en informativ fortelling. Hver for seg er alle elementene godt gjennomført, men kombinert blir de til en imponerende helhet. At filmen i tillegg løfter frem en yrkesgruppe som ofte ikke får den oppmerksomheten den fortjener hever resultatet enda et hakk. Årets klart beste dokumentar mener juryen. (Nygårdsjøen oppvekstsenter)

Øvrige nominerte i sjangeren: Snu bildet, 110, og Røsvik kystfort.

I sjangeren animasjon var det Overthinker som vant.

Juryens begrunnelse: Til årets konkurranse var det bare meldt inn én animasjonsfilm. Juryen var noe i tvil om prisen for beste animasjonsfilm kunne utdeles. Etter å ha vurdert filmen som ble meldt inn, ble imidlertid tvilen raskt satt til side. Årets film ville trolig ha stilt som favoritt i konkurranse med flere, så vellykket synes juryen resultatet er blitt.

Filmskaperen har funnet en individuell måte å fortelle en historie som mange kan kjenne seg igjen i. Juryen er imponert over både det tekniske og det kunstneriske nivået i filmen. Det hadde altså blitt helt feil å ikke dele ut pris for beste animasjonsfilm til OVERTHINKER. (Hunstad ungdomsskole)

Ingen andre nominerte i sjangeren.

Beste mannlige skuespiller ble Odin André Beiermann Kjellbakk, for rollen i Kronisk forsøpling.

Juryens begrunnelse: Komedie er en vanskelig sjanger. Den krever ikke minst mye av skuespillerne. Det er utfordrende å være i karakteren og holde maska i all den galskapen som utfolder seg. Et av de mest vellykkede eksemplene av komedieskuespill i filmfestens historie gir årets beste mannlige skuespiller. Vår vinner viser både den rette timingen og bygger en flott og unik karakter over filmens spilletid. Det er ikke spøk at årets beste mannlige skuespiller er: Odin André Beiermann Kjellbakk. (Rognan ungdomsskole)

Øvrige nominerte: Richart Andersen (35396060) og Niklas Karlsen (Livet til en gaymer).

Beste kvinnelige skuespiller ble Maren Linnea Trondsen, for rollen i Hækta.

Juryens begrunnelse: I en film uten dialog må årets beste kvinnelige skuespiller formidle sin karakters reise fra fornektelse til erkjennelse. Med mimikk og sin tilstedeværelse i alle scenene av filmen klarer hun dette på utmerket vis. Godt hjulpet av sine medskuespillere og en god regi bærer hun filmen og imponerer stort. Juryen gratulerer med en tvers gjennom flott prestasjon! (Tverlandet skole)

Andre nominerte: Ina Imingen (Just human), Sunniva Pettersen (Engler i snøen), og Hannah Willumsen (Skoleloftet).

Årets fagpris gikk til Overthinker.

Juryens begrunnelse: Juryen ønsker å hedre en filmskaper som viser store tekniske og kunstneriske ferdigheter med filmen sin. Virkemidlene er originale og teknisk overbevisende. Juryen er imponert over hvor suveren filmen balanserer den nødvendige detaljrikdommen med en økonomisk teknikk, uten at filmskaperen går noen snarveier. Musikk og lyd er brukt på en gjennomtenkt måte og bidrar til at fortellingen sitter som den skal. Animasjon er ofte et ensomt håndverk, desto mer er juryen imponert over og takknemlig for årets bidrag. En verdig vinner av fagprisen 2019.

(Hunstad ungdomsskole)

Årets miljøpris gikk til Kronisk forsøpling.

Juryens begrunnelse: Filmen har en særdeles original idé. Den er morsom og har høy teknisk kvalitet med gode skuespillerprestasjoner. Den setter fokus på det viktigste tiltaket for å bidra til en sirkulær økonomi, nelig reduksjon av restavfallet. Når vi i Iris har satt oss et mål om at hele 65 prosent av avfallet innen 2020 skal bli til nye produkter, er det motiverende å se at vi har med oss ungdommen på laget. Vi i Iris oppfordrer – ikke være som Onti Jompa – resirkuler. Og da skjønner de fleste at vinneren er Kronisk forsøpling. (Rognan ungdomsskole)

Andre nominerte til miljøprisen: Bry deg, Død på boks, og Krigskrise.

Årets vandrepris gikk til Saltvern skole.

Juryens begrunnelse: Skolen som skal ta med seg vandreprisen i år gjør det på grunn av skolens store engasjement for filmfaget dette året. Klassene utmerket seg med interesse og lærevilje. Det ser vi lønne seg når et manus skal omdannes til en film. Lærerne har åpenbart gitt rom for utvikling og sett verdien av å bevilge tid til det praktiske håndverket det er å lage en film. All honnør til dem også. Vi håper det at elevene har fått fordype seg i kunstens verden har gitt en verdi til både klassene, men også til enkeltelever som kanskje har fått ekstra interesse for faget.

Folkets pris gikk til Si ifra, ved Saltstraumen skole.

5315 stemmer ble avgitt.

Vi gratulerer alle vinnerne, og de nominerte.

Artikkeltags