I går prøvde Kristoffer Dolmen, Pia Lidvall og Eva Skotnes Vikjord seg på litt graffiti på Hundholmens plass utenfor Bodø Kunstforening. Resultatet ble direkte sørgelig.
– Dette kan vi ikke, men det kan PayTwo (Lars Undli) som kommer første helgen av musikkfestuken. Løvold og Bodø Energi har gitt oss lov til å bruke 20 kvadratmeter av veggene her på plassen, forteller Skotnes Vikjord i SKINN (Samorganisasjonen for kunstformidling i Nord-Norge). Det er SKINN og Bodø Kunstforening som står bak prosjektet.
– Er det mulig å gjennomføre et godt graffitiprosjekt i Bodø? Det er det vi skal forsøke å vise under musikkfestuken. Svaret tror jeg må bli ja, for vi har møtt mye velvilje nå i forkant av prosjektet, forteller Lidvall.
En vegg til låns. Lørdag 31. juli blir det konsert, teater, graffitimaling og utstilling i og utenfor kunstforeningens lokaler under vignetten "Scene ung" og med tittelen "Puls".
– Hundholmen er den perfekte plassen for graffiti. Det er i sentrum det hører til. Lars Undli skal lage et maleri på 20 kvadratmeter i løpet av denne helgen. Og der skal det bli stående minst til 5. september. Huseierne har sagt at hvis de liker arbeidet, så kan det gode hende at det blir værende der mye lenger, sier Skotnes Vikjord.
– Og så skal ungdommen spraye ned resten av Bodø?
– Det frykter vi ikke. Vi håper ved dette prosjektet å få bort det negative som mange forbinder med graffiti. Dette er en kunstform som er særegen i sin form. I det at den lages i løpet av kort tid får den også en spontanitet over seg som er sjelden, mener Lidvall.
Eget kurs. Tradisjonen tro arrangerer kunstforeningen kunstloft for barn under musikkfestuken. I år tar det utgangspunkt i utstillingen " Spor av strek" som er i kunstforeningens lokaler samtidig.
– I tillegg inviterer vi på en workshop med graffitikunstneren André Eriksen. Nedre aldersgrense her er 14 år og kurset går over tre dager. Blant temaene er graffitiens opprinnelse, hvordan lage skisser og forme bokstaver, og slike grunnleggende teknikker. Tredje dag skal deltakerne ut i felten og spraye på mur, forteller Skotnes Vikjord som allerede tar imot påmeldinger.
Krimonolog Cecilie Høigård kommer også til Bodø for å snakke om graffiti. Høigård har forsket og fulgt med i det norske graffitimiljøet. Det resulterte i boken "Gategalleriet".
– Dette er et seminar som er åpent for alle interesserte, sier Lidvall og gleder seg til at som skal skje om en knapp måned.