– Kondomvitsene kommer til å florere i Bodø. Det er jeg bra sikker på, sier Traavik.

– Skal dette sjokkere oss?

– Nei. Skulpturen har på en måte kommet hjem. Alle nordlendinger vet jo hvordan en pikk ser ut, men dere har kanskje ikke samme forhold til kondomer, ler Traavik.

Omstridt.

Morten Traavik var sterkt i mediene i 2008 med prosjektet Miss Landmine. Unge enbeinte og landmineskadde jenter fra Angola ble avbildet i vakre kjoler støttende seg til en stokk.

Prosjektet vakte voldsomt oppstyr, og ble etterfulgt av en lignende serie fra Kambodsja året etter. Men nå er det atomraketter og kondomer det dreier seg om.

Opp og ned.

Skulpturen hadde sin debut ved Forsvarsmuseet på Akershus, men så kom den russiske statsminister på besøk.

– Det ble for mye for vertene, sier Traavik.

– «Honest John» ble pakket ned i hui og hast, men heldigvis ville museet i Bodø ha den på utstilling.

– Er dette en latterliggjøring av forsvaret?

– Både ja og nei. Jeg ville at det skulle fungere på et litt mer humoristisk plan., samtidig som vi ser på hvilken rolle forsvaret har i dag, og hvor vanskelig det er å drive krig i et sivilisert samfunn, sier Traavik.

– Hvordan var reaksjonene fra militært hold?

– Slik de alltid har vært. Begeistret i det stille, men litt forarget og sjokkert i mediene. Heldigvis er det mange som synes det er morsomt. Traavik er såkalt «artist in residence» ved Forsvarsmuseet og han sin arbeidsplass der. Med tilhørerne pilotuniform, dog uten distinksjoner.

Dobbelt bunn.

Landets første atomstridsrakett kom i sin tid til Troms, der atomladningene ble skiftet ut med konvensjonelt sprengstoff. Atomvåpen på norsk jord var ikke-tema under den kalde krigen.

– Bodø er ekstra spennende på grunn av den plassen byen hadde under den kalde krigen. I sammenheng med museets prosjekt «Isfronten» passer raketten ypperlig inn.

– Hvor lenge blir den her?

– I to måneder, og deretter skal den til Armémuseet i Stockholm. Men hvem vet, kanskje blir den en gang værende i Bodø?

Ideen.

Hvordan kommer man på å tre en syv meter lang kondom på en rakett?

– Jeg vet ikke hvor god idé det egentlig er å se at en rakett ligner på noe? For meg har det vært et morsomt prosjekt, og i dag måtte jeg inn i kondomet for å reparere et par flenger.

– Den er laget i Kina og kostet den nette sum av 30.000, og har faktisk egen instruksjonsbok. Og man kan vel ikke vente seg mindre fra verdens største og lengste ereksjon?

– Kanskje den havner i Guiness Book og Records? undrer Traavik.

For dimensjonene er det ikke noe å si på. Raketten veier et tonn, og er godt boltet fast. Den skal ifølge sakkyndig hold tåle vind på en orkans styrke.

– Det tåler vel kanskje ikke hylsteret?

– Nei, men nå lar vi det bare stå til, sier Morten Traavik.