Gå til sidens hovedinnhold

Prester fjernet av politiet

Artikkelen er over 17 år gammel

Opprørsprestene Ludvig Nessa og Per Kørner forsøkte å aksjonere i Kabelvåg, men ble fjernet av politiet.

Iført de gamle, svarte prestekjolene påsydd hvite protest-tekster på ryggen ønsket utbryterprestene Ludvig Nessa og Per Kørner å provosere under feiringen av 200-årsjubileet for Hålogaland bispedømme.

Nessa og Kørner ville protestere mot Den Norske Kirkes etter hvert mykere holdning til homofile. De ville også markere protest mot at de ikke er akseptert av kirkens ledelse som en del av Den Norske Kirke. Disse prestene sier de tilhører det de kaller ”Strandebarm prosti” der selvoppnevnt biskop Børre Knudsen er lederskikkelse.

Homostrid.

– Homofili er bibelstridig og naturstridig og det ville vi markere vår motstand mot. Dessuten er det helt uakseptabelt at NRK og politiet skal nekte oss å komme inn i kirken der vi ønsket å motta nattverden som alle andre, sa Ludvig Nessa og Per Kørner til Avisa Nordland senere på dagen.

Begge prestene hadde da vært i Svolvær, brakt dit av politiet som ble tilkalt umiddelbart. Ludvig Nessa nektet å fjerne seg da politiet kom, og han måtte bringes med makt fra kirken og bort til politibilen. Per Kørner etterkom politiets anmodning om å fjerne seg fra kirkedøra frivillig. Det var NRKs folk og andre tilstedeværende i kirkedøra som hindret ytterligere oppstuss og bruduljer da de to prestene startet aksjonen.

Den TV-overførte høytidsgudstjenesten var da akkurat startet og prosesjonen inn i kirken satt i gang.

– Den Norske Kirke brøt Guds bud da de hang opp homo-flagget, sa Nessa.

Han var ikke på forhånd klar over at flagget etter vedtak i menighetsrådet var fjernet fra våpenhuset i kirken da jubileumsmarkeringen startet fredag.

Avskjed.

Nessa og Kørner er som Børre Knudsen avskjediget fra sine stillinger og fradømt retten til å være prester i den norske kirke, som følge av sine aksjoner mot kirken, særlig i abort-spørsmålet.

Prestene ville delta i prosesjonen inn i kirken der begge biskopene i Hålogaland og flere andre kirkeledere var med, og de ville vise sin avsky mot holdningen til det såkalte ”homo-flagget”.

Politiadvokat Frode Karlsen i Midtre Hålogaland Politidistrikt sier til Avisa Nordland at det ennå ikke er tatt endelig standpunkt til om politiet vil forfølge saken, for eksempel med en bot for ordensforstyrrelse. Han sier at de to prestene ble tatt med til Svolvær for en samtale mens festgudstjenesten pågikk fordi både jubileumsarrangørene og politiet fryktet at prestene ikke ville holde seg borte fra kirken frivillig hvis politipatruljen hadde forlatt stedet uten å ta dem med.

Barnslig.

Biskop Øistein Larsen kaller aksjonen barnslig.

– Jeg har ikke noen respekt for folk som ikke kan stå for det de mener uten samtidig å ødelegge for andre, sier biskopen til Avisa Nordland

Leder i Kirkerådet Thor Bjarne Bore sier at prestene burde ha holdt seg borte og ikke forsøkt å ødelegge slik de gjorde.

– De har rett til å mene hva de vil, men ikke til å ødelegge en så fin feiring av et jubileum, sier Bore.