Gå til sidens hovedinnhold

Petter Dass i nytt lys

Artikkelen er over 14 år gammel

Bestikkelser, forfalskninger og bakvaskelser. Kåre Hansen tar et oppgjør med Petter Dass-mytene i ny bok.

Gjennom ti år har historikeren Kåre Hansen fra Sandnessjøen, samlet opplysninger om Petter Dass. Dypdykk i arkiver i Norge og Danmark har ført ham til nye opplysninger om dikterpresten fra Alstahaug. Ifølge Hansen slår disse beina under bildet av Petter Dass som en folkekjær og snill velgjører.

Storforbryter. I nyutgivelsen "Petter Dass - mennesket, makten og mytene" dokumenterer Hansen at Petter Dass drev med blant annet bakvaskelser, bestikkelser og forfalskninger.

– Petter Dass lånte 500 riksdaler til storforbryteren Bendix Nebel, en nærmest ufattelig sum på den tiden. Han ledet an da landsskylda for leilendinger ble fordoblet på 1690-tallet, og av frykt for å miste inntekter, makt og at det veldige Alstahaug prestegjeld skulle splittes, forhindret han byggingen av en kirke i Mo i Rana. I Nordlands Trompet kommer også hans urovekkende holdninger til syne. I et avsnitt hyller han et justismord, og ønsker død over alle annerledes troende, sier Hansen. Han mener også å ha funnet en rekke feilaktige historiske opplysninger rundt dikterpresten.

– Historiske dokumenter viser blant annet at bygningen som i flere generasjoner er presentert som hans dikterstue, ble satt opp over 50 år etter hans død, sier Hansen.

Veldokumentert. Hansens bok er gitt ut på eget forlag i et opplag på 1200 eksemplarer, og han forteller at interessen for boka har vært stor. I løpet av en uke er nesten halve opplaget solgt ut.

– Hvilke reaksjoner har boka blitt møtt med?

– Jeg har fått mye pepper opp gjennom årene fordi jeg rokker ved en av Nordlands store stoltheter, men etter utgivelsen av boka har jeg så langt ikke møtt negative reaksjoner. Jeg har lagt stor vekt på å dokumentere det jeg skriver, boka har over 600 kildehenvisninger, sier Hansen, som til daglig arbeider som lærer på Sandnessjøen ungdomsskole.