Gå til sidens hovedinnhold

Bodø kåret til Norges beste kulturkommune

Artikkelen er over 4 år gammel

I konkurranse med Moss og Røros ble Bodø kåret til Norges beste kulturkommune nå onsdag ettermiddag.

Svein Harberg, tidligere leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget sto for den prestisjefulle prisutdelingen på Sentralen i Oslo.

Rørt varaordfører

Varaordfører Synne Bjørbæk og kultursjef Arne Vinje var på plass og mottok prisen av Harberg.

- Dette er en stor ære for oss og en stor annerkjennelse for en stor jobb som har gjort av veldig mange gjennom mange år i Bodø, sa Bjørbæk og sa prisen var en stor motivasjon for å jobbe videre for å bli europeisk kulturhovedstad.

Hun trakk også fram jobben kultursjefen og hans stab har gjort gjennom mange år.

- For meg handler dette om politikere som har våget å satse. På 60-tallet dro Riksteatret forbi Bodø. Siden 80-tallet har vi hatt politikere som har sett verdien av å satse på kultur. Det er summen av dette arbeidet som gjør at vi nå står her med en pris, sa Vinje.

Les også: Kulturfolket hyller prisen

Har mange å takke

Vinje forteller han var veldig rolig mens jurylederen leste opp begrunnelsen, men da Bodø ble lest opp som vinner var det en stor opplevelse.

- Det var veldig sterkt å høre at vi vant, sier en glad kultursjef som deler prisen med hele Bodø.

- Vi har hatt politikere som har sett framover, profesjonelle kulturutøvere, andre kulturaktører og ikke minst, et næringsliv som har støttet opp økonomisk rundt festivaler og andre arrangementer. Uten alle disse elementene hadde vi ikke kommet dit vi er i dag.

Ingen champagnefest

For kultursjefen er prisen en bekreftelse på at det er rett av Bodø å søke om å bli europeisk kulturhovedstad.

- Det er flere enn oss selv som mener at vi har mye å by på. Dette er en stor insporasjon for å jobbe videre. Denne prisen er en ting, men det er på et vis nå jobben virkelig starte, sier Vinje som iikke hadde planlagt noen feiring av prisen.

- Det blir vel en markering i bystyret i oktober, sier han.

Dansere fra Pias ballettstudio og sangere fra ungdomskoret opptrådde før prisutdelingen.

Bodø var også nominert i 2011, men nådde ikke opp den gangen.

Utrolig stolt

Ordfører Ida Pinnerød legger ikke skjul på at hun er utrolig stolt over prisen.

- Det er fantastisk hyggelig for hele byen. Ikke minst er det en stor anerkjennelse for alle som legger ned et stort arbeid for kulturbodø. Det legges årlig ned enormt mange dugnadstimer og dugnadsdøgn for at skape noe fint å leve for i denne byen, sier Pinnerød.

I dag er hun bare utrolig stolt over alle som er med og bidrar til å gjøre Bodø til Norges beste kulturby.

- Jeg håper alle kjenner på denne følelsen i dag. Prisen henger svært høyt og den er til absolutt hele byen. Det er en stor anerkjennelse og et bevis på at det nytter å jobbe langsiktig og strategisk med kultur.

Viktig for søknad

Nå håper hun at prisen som Norges kulturkommune 2017 skal styrke Bodøs sjanse til å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024, som er det neste store målet for kulturbyen Bodø.

- Jeg tror dette kan styrke Bodøs sjanse i søknaden om å bli Europeisk kulturhovedstad. Det å bli kåret til Norges kulturkommune henger høyt. Jeg tror derfor at det gå inn i en søknadsprosess med en slik pris er viktig. Prisen er også viktig med tanke på det skal gjøre nasjonalt, sier en glad Pinnerød.

Dette er juryens begrunnelse:

Bodø kommune har gjennom lang tid lagt systematisk til rette for kulturaktivitet og kulturopplevelser, med stor innsats på nesten alle aspekter fra barne- og ungdomsarbeid til kunst- og musikkformidling.

Gjennom satsing på kulturlivet har kommunen konsolidert seg som et ledende bysamfunn i sin landsdel, og som en viktig motvekt til den generelle tendensen til fraflytting og folketallsnedgang i landsdelen.

Spesielt har kommunen vært bevisst på å bruke satsing på kultur som førende element i utvikling av lokalsamfunn og bystruktur, noe som blir synliggjort ved utbyggingen av det nye kulturkvartalet som en dominerende del av den sentrale bykjernen.

Kommunen viser også at den har store ambisjoner for kulturarbeid fremover – blant annet med søknad om å bli europeisk kulturhovedstad.

Kommentarer til denne saken