Om ei uke er det klart for semifinale fra Bodø, men først er det Alta sin tur til å arrangere den første av tre semifinaler i Norges Melodi Grand Prix. Tre av de seks deltakerne i Alta fremfører bidrag skrevet av svensker. Det samme gjelder bidragene som framføres i Bodø.

– Slik blir det når norske låtskrivere ikke tør å stille opp eller sender bidrag som ikke holder mål. Vi håper dette er en tankevekker for norsk musikkbransje, sier prosjektleder i NRK, Stian Malme til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Svenskene er bedre. Malme beklager at norske artister ikke ser potensialet som ligger i å være med i konkurransen, men er ellers svært fornøyd med årets finalister.

– Årets finalebidrag er blant de beste vi noen gang har hatt, mye takket være utenlandske låtskrivere, sier han. Utenlandske låtskrivere står bak mer enn 60 prosent av de 585 innsendte bidragene til den norske Melodi Grand Prix-finalen i år.

– Dette er en åpen konkurranse, der vi har plukket ut de deltakerne som var best og som hadde skrevet sanger som passet de norske artistene som ville være med. Det ble mange svenske låter fordi de rett og slett er blant de bedre. Når vi først har åpnet konkurransen for utlendinger kan vi ikke ha en kvote for hvor mange finalister de kan ha, forklarer Malme.

Han understreker at alle artistene er norske eller har bodd i Norge minst ti år.

Jantelov og dårlig rykte. I forrige uke fikk NRK kritikk for utvelgelsen, både fra artister og MGP-fans, som mente det var flaut med svorske semifinaler. Deretter gikk tidligere deltakere ut og la skylden på norsk musikkbransje.

Malme er enig i at store norske navn kan være pripne og selvhøytidelige, påvirket av jantelov og potensielt harry-stempel:

– Jeg tror konkurransen ufortjent forbindes med tidligere stjerner på vei ned, og at de store norske artistene glemmer at de her får eksponert seg i beste sendetid.

Finalen blir sett av over 100 millioner seere, et glimrende utstillingsvindu hvis man er ute etter å nå nye markeder og selge plater.