Skal Bodø og Nord-Norge lykkes må hele landsdelen samle seg rundt søknaden

Stormen kulturhus. Bodø sentrum

Stormen kulturhus. Bodø sentrum Foto:

DEL

MeningerKjære leser. Andre etappe er unnagjort. Onsdag ble det kjent at EU-parlamentet har godkjent at land utenfor EU igjen kan søke om å bli europeisk kulturhovedstad, på lik linje med medlemsland.

Resultatet av førsteetappen var at Bodø sto igjen som det eneste norske alternativet i kampen om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

Da daværende ordfører Ole Hjartøy lanserte ideen for drøye to år siden ble han møtt med unison entusiasme. Unntaket var daværende kulturminister Thorild Widvey (H) som umiddelbart torpederte forsøket.

Nå er heldigvis all tvil ryddet til side. Veien for å søke er åpen. Men veien er lang og tida kort. Ordfører Ida Pinnerød må levere søknaden høsten 2018. Nøyaktig et år senere får vi svaret. Før den tid er det en stor jobb som skal gjøres.

Prisen for å søke er omlag 300 millioner kroner. Det blir et spleiselag mellom stat, fylke, kommune og andre støttespillere. Entusiasmen fra fylke og kommunen selv er på plass. Første utfordring blir å sikre statsgaranti. Positive signaler må bli til konkret lovnad. Det må skje raskt.

Dersom Bodø lykkes vil det bli et kollosalt og historisk løft. Det vil skape stor internasjonal oppmerksomhet som vil betale seg for både byen og landsdelen.

Søkerbyen Bodø har mange fortrinn: Det eksotiske og arktiske Nord-Norge nord for polarcirkelen, det samiske, naturen, midnattsola og mørketid. At en liten by har investert 1,2 milliarder kroner for å fylle de to mest attraktive kvartalene med kultur er i seg selv en av Europas modigste satsinger.Stormen er det største enkeltprosjektet kommunen har realisert.

Det var også en viktig årsak til at Bodø ble kåret til Norges mest attraktive by i fjor. I satsingen på en ny og miljø-innovativ by ligger det gode argumenter, i tillegg til et sydende kulturliv, Nordland Musikkfestuke og all annen aktivitet. Søndag tar kulturbyen et nytt steg når verdensartisten Sting reiser til Bodø for å samle 10 000 mennesker til konsert.

Det er mange gode grunner til å bruke penger på kultur. De fleste hevet over økonomiske betraktninger. Det er likevel dokumentert at investeringer i kultur har en målbar positiv effekt på en bys økonomiske vekst og attraktivitet. Kultur skaper mer enn opplevelser, menneskelige møter, åndelig stimulans og glede.

Kultur lønner seg.

Skal Bodø og Nord-Norge lykkes må hele landsdelen samle seg rundt søknaden. Det er kulturen, naturen og identiteten til en hel landsdel som skal løftes fram.

Nord-Norge har gått sammen om Arctic Race, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og planene om alpin-VM i Narvik. Et samlet Nord-Norge må også stå bak søknaden fra Bodø.

Lykke til! Vi gleder oss.

Artikkeltags