Nå starter Kari Bremnes (55) på resten av livet. Hun kan se tilbake på en fantastisk karriere.

Hun fyller på med nok et sterkt album. Dette er hennes sekstende soloplate, og den går i alle fall inn på topp fem.

Kari Bremnes har hatt en misunnelsesverdig kvalitetsans helt siden solodebuten «Mitt ville hjerte (1987). Fra å skrive lite selv i begynnelsen av karrieren, har hun har gradvis blitt en bedre sangskriver; stilsikker i formen der tekst og melodi glir sammen som hånd i hanske.

Hun har alltid hatt gode musikere rundt seg, men med kvartetten hun samarbeider med nå synes å ha funnet det nærmest ultimate uttrykket med klangfulle og delikate instrumentale bevegelser.

Veldig mange som har holdt på så lenge som Kari, har gjerne stivnet i form og stil der gjentakelser og repetisjonsøvelser florerer. Slik er det ikke her. For i stedet for å ende opp som en kjedelig og grå visesanger uten noe nytt å by på, så inneholder dette albumet en rekke nye drypp som frisker opp og gjør henne gangbar i 2012.

Her er nok av godbiter. Den triste og såre melankolien som hun alltid har fått bra til, fikser hun også her. Ikke minst på den gripende balladen «Like før dagen går ned», og på åpneren «E du nord». Akkurat passelig krydret, spør du meg. Smakfullt. «Nytt mellom oss» er også en smyger av en ballade med et melankolsk preg. Kari Bremnes jubler ikke over nyvunnet kjærlighet; hun tviler på om det skal gå bra.

Her er også et par nydelige viser om mor-datter forhold med fargerike skildringer og gamle minner som sitter som støpt ennå.

Totalt sett er hun med «Og så kom resten av livet» i ferd med å forlate sin mystiske aura til fordel for mer direkte, konsise og presise meldinger. På «Med sin nydelige kone» er hun besk og satirisk så det holder. Her synger hun om den tilsynelatende vellykkede mannen som har nok penger i banken og med en posisjon i politikken:

– Han e stø i politikken, i prinsippan og i saken. Han e åpen for de unge, spesielt når de e naken. Det blir pinlig for partiet, han må ta en anna tone. Han e rørandes på tv med sin nydelige kone, synger Kari Bremnes. Noen som bør føle seg truffet?

Hun treffer i alle fall skikkelig med denne platen. Vi blir med Kari Bremnes på resten av livet også.

Rune Slyngstad