Gå til sidens hovedinnhold

Når Bodø domkor fyller 60 år feirer de det skikkelig

Artikkelen er over 6 år gammel

Urframføring av to nyskrevne verk og solide innslag av både fra ny og gammel kirkemusikk var innholdet i Bodø domkors 60-års-jubileumskonsert.

Det ene nyskrevne verket var en messe av domkantor og dirigent Øystein Jæger, det andre et samtidsmusikkverk av kormedlem og komponist Karstein Djupdal.

Begge deler i pakt med det Bodø domkor står for; både tradisjonsmusikk og det aller nyeste. På konserten viste koret også eksempler på den omfattende kontakten de har med nåtidens artister, og eksempel på at koret behersker de store mestre – i hvert fall nesten.

Krevende.

J.S. Bachs meget kjente messe «Jesu meine Freunde» er tidvis kravfull, det viste seg godt et sted der det settes ekstra krav til presisjonen.

Best som man hadde inntrykket av at dette messe-stoffet behersker domkoret meget godt, var de ute på viddene.

Selv om Øystein Jæger tok det fint inn, fikk deler av framføringa av den storslagne messen et litt usikkert preg og det var ikke før på slutten den store tryggheten i koret var på plass igjen.

Nygammelt.

Jægers egen messe bar tydelige preg av flere hundre år gammel messetradisjon, men her var også klanger og virkemidler som de gamle 2-300 år gamle mestre knapt ville brukt.

Karstein Djupdals verk har hentet både tittel og tekst fra Nordlands Trompet av Petter Dass, og heter «Nordlands Horizont, Elementer og Veyrligt. Her var både vindsus og havets brenninger, vakkert vær og stygt vær, skumle stemninger og rop i musikken.

De moderne artistene domkoret stadig samarbeider med var representert med Tore Johansen og Kine Hellebust, og så inneholdt selvfølgelig smakebiter av folkemusikk fra Nordland

Kommentarer til denne saken