Nabo vil kvele fela

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Susanne Lundeng gleder mange med fiolinen sin. Men hun gleder slett ikke naboen - og Odd Paulsen (Frp).

DEL

– Jeg hadde blitt rasende dersom jeg hadde hatt Susanne Lundengs fiolinstøy på andre siden av veggen, utbasunerte fungerende leder i planutvalget Odd Paulsen (Frp).

Paulsen la ikke noe imellom da en nabokrangel mellom fiolinisten og hennes nabo dukket opp i planutvalget. Manglende støyisolering og fiolinspilling har irritert denne naboen i lang tid. I går ble nabokrangelen et betent tema i planutvalget, og særlig samklang ble det heller ikke blant politikerne.

Odd Paulsen mente definitiv at øving med fiolin er å betrakte som støy, dersom du er en nabo.

Null duett

Anne Stein (Ap) ville ikke synge duett med Paulsen, og mente at fiolinen til Lundeng er kultur på høyt nivå.

– Jeg vil bare si at medlemmer i utvalget ikke vil definere fiolinen hennes som støy. Det er kunst og kultur på høyt nivå som foregår hjemme hos henne.

Nabokrangelen ble offentlig da Susanne Lundeng ville gjøre endringer på rekkehuset sitt i Bodø sentrum. Hun søkte dermed kommunen om lov og fikk tillatelse. Men naboen klaget og Fylkesmannen opphevet kommunens vedtak, før Bodø kommune godkjente planene på nytt rett før jul. Og dermed klaget naboen på nytt over støyen.

Susanne Lundeng vil ikke kommentere saken overfor AN, men et enstemmig planutvalgt avviste klagen, og Anne Stein tar fiolinisten i forsvar.

– Hun har gjort alt det hun kunne gjøre for å lydisolere huset sitt, understreket Stein.

Politi

I saksdokumentene til politikerne understreker Lundeng at hun i hovedsak øver mellom 09.00 og 15.00, og stort sett kun et par timer. Lundeng understreker at naboen selv driver med banking, slipemaskiner, høy musikk utover mange ettermiddager og hevder hun kontinuerlig driver oppussing i sitt eget hjem.

Lundeng setter et stort spørsmålstegn ved naboens definering av støy, og trekker fram en episode for tre år siden. Susanne Lundeng skulle ha fest, men på grunn av naboen tok hun forholdsregler og ringte politiet for å høre hvordan hun skulle gå fram da hun holdt festen.

– Jeg fikk bare gode ønsker fra politiet. Vi hadde en hyggelig aften, inntil politiet sto på døra om natten, akkurat som jeg hadde regnet med. Naboen hadde ringt og meldt meg for husforstyrrelser. Politiet virket nærmest brydd da de åpnet døra. De kunne ikke høre støy eller bråk og beklaget at de hadde forstyrret oss, skriver Lundeng.

Torden

Til tross for at Odd Paulsen ga Lundeng medhold, er han ikke vennlig stemt overfor selve saken, naboen og Lundengs fiolin. Han er av den klare oppfatning av at dette er en nabokrangel de kunne ordnet opp i selv, og hadde selv blitt rasende dersom han hadde hørt fiolinen ofte.

– Og det skal være ro klokken 23.00, men ikke alle tar hensyn til det, sier han og trekker fram ei betongdør fra sin egen blokk.

– Betongdøra er ikke isolert, og folk tar ikke hensyn når de slamrer den igjen. Støyen fra betongdøra og fiolinen til Lundeng er det samme. Og det har vel skjedd at Lundeng har spilt høyt, så har naboen skrudd opp stereoanlegget sitt, og Lundeng har spilt enda høyere, mente Paulsen, og understreket at selv om noen liker fioliner er det også andre som ikke liker fiolin.

Så ga han Lundeng medhold, før han kom med en sluttkommentar:

– Hun spiller vel ikke bare fiolin. Hun danser vel og tramper takten også.

Artikkeltags