Gå til sidens hovedinnhold

Bodøs mest kjente komponist er død

Artikkelen er over 6 år gammel

Komponisten Sigmund Lillebjerka er død, 84 år gammel. Han var i flere tiår en markant skikkelse i norsk og nordnorsk musikkliv.

Sigmund Lillebjerka var født i Finneidfjord i Hemnes, men har i store deler av sitt voksne liv bodd i Bodø. Han var orkesterleder, korpsleder og, komponist, arrangør og musikkmaker på alle måter i hele sin fritid og på heltid etter at han gikk av med pensjon. I vanlig kontortid var han ansatt i teknisk etat i Bodø kommune.

Han spilte en rekke instrumenter men det var nok strykeinstrumentene som var han nærmest.

Mest kammermusikk

Med base i Bodø ble han godt kjent og aktet ikke bare lokalt og regionalt, men også en god del spilt utover i landet og i resten av verden.

Lillebjerka komponerte mest musikk for mindre orkestre og for kammergrupper, men han har også komponert symfonisk musikk, og operaen Jomfru Rosenving på Santavajasø, som ble oppført av Musikkteater i Bodø i 2006. Som komponist og delvis også som musiker var Lillebjerka selvlært, men han har studert komposisjon privat blant annet med kjente norske komponister som Bjørn Kruse og Olav Anton Thommessen. Han var medlem av Norsk Komponistforening.

Musikk-leder

Han har mer enn hundre komposisjoner på sin verkliste, og ingen vet antakelig eksakt hvor mange musikkverk han har vært borti som arrangør. Blant annet har korpsbevegelsen i Nordland hatt stor glede av dette arbeidet.

Han hadde en rekke nasjonale bestillingsverk-oppgaver, blant annet for Osa-festivalen på Voss og samtidsmusikkfestivalen Illios i Harstad, og i Nordland blant annet for Bodø Sinfonietta, Nordland Musikkfestuke, Petter Dass-festivalen, Bodø domkor og flere kammermusikk-grupper.

Allerede før Sigmund Lillebjerka flyttet fra hjembygda markerte han seg som musiker og som korpsleder. Han stiftet korps i Korgen og spilte mye ute. Etter at han flyttet til Bodø ble han en meget aktiv og viktig kraft i Bodøs musikkmiljø, blant annet som privatlærer i musikk og som dirigent for Bodø Orkesterforening.

Viktig for musikere

Han var også viktig som bakgrunnsstøtte for et meget aktivt ungt musikermiljø i Bodø særlig på andre halvdel av 1970-tallet, da Bodø fostret et titalls musikere som i dag alle er aktive, utøvende profesjonelle musikere, dels på høyt internasjonalt nivå. De karakteriserer Sigmund Lillebjerka som mentor eller som en meget viktig del av deres musikalske utvikling.

Komposisjonene og den forøvrig meget omfattende musikervirksomheten til Sigmund Lillebjerka førte til flere hederspriser, blant annet fra NRK, Illios-festivalen og Bodø bys kulturpris.

Kommentarer til denne saken