Terningkast 5: Møt Han Tykje igjen

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Herr Petters Lovsang klarer seg ikke uten djevelen. Se bilder fra forestillingen.

DEL

Hva er Herr Petters Lovsang? En pastisj over Goethes Faust? Folkelig kultur med finkultuell snert? Et fyrverkeri av musikk, bevegelse og farger? Et vellykket møte mellom amatører og profesjonelle utøvere? Ja, Herr Petters Lovsang er noe av alt dette. Og mer til.

Trofast
I Herr Petters Lovsang forenes dårskap og hovmod med medmenneskelighet, ansvar og rettroenhet. Petter Dass er trofast mot sin Gud, men han elsker livets mange fristelser.

Hjelpepresten Petter Dass kjemper for sitt nye kall på Helgeland. Dass er spontan og uansvarlig, svak og selvgod. Han er lett å friste og forføre, og han lar medgang gå til hodet. Men han elsker sin Gud, sin kone og folket, selv om det ikke sjelden hender at han glemmer alle andre enn djevelen og seg selv.

Forventninger
Petter Dass er både en historisk person, og en myte. Anders Baasmo Christiansen kunne vært mer dramatisk, og mindre musikal i rollen.

Baasmo Christiansen får fram Dass' mange sinnsstemninger, fyller ikke hovedrollen helt ut. Heidi Gjermundsen Broch er rutinert og sikker som Margrethe. Hun synger bra, er troverdig, om enn ikke så stoisk som vi kanskje forventer av konen til selveste Petter Dass. Det er likevel konen Margrethe som viser Han Tykje bort når dikterpresten dør.

Djevelen i Sundquist
Regissøren Stein Winge har grepet både på Petter Dass og hans sjelelige motstander, Han Tykje. Bjørn Sundquist spiller djevel med en stor skuespillers pondus: Slu, ironisk, slesk og dreven og med dramatisk touch til det virkelige livet. Sundquist er en verdig avtaker til Espen Skjønberg, som tidligere har gestaltet Han Tykje.

God er også Kristian Johansen som den latterlige, men humane danske Kongen. Koreografien av Pia Maria Føinum Øien er dynamisk, og lyssettingen er effektiv. Danserne passer godt inn i helheten, og orkesteret og koret under dirigent Øystein Jæger låter helt strøkent.

Tradisjon
Hr. Petters Lovsang er en publikumsslager. Siden uroppførelsen i 1989 i Bodø er kirkespillet av Edvard Hoem med musikk av Sigvald Tveit oppført sju ganger. Det er en utmerket tradisjon.

Om du skulle falle for noen fristelser: Se Herr Petters Lovsang først!

Herr Petters Lovsang

Kirkespill for solister, kor, dansere og orkester

Sted: Bodø Domkirke

Hovedroller: Bjørn Sundquist, Anders Baasmo Christiansen og Heidi Gjermundsen Broch

Regi: Stein Winge

Publikum: 475

Artikkeltags