Med sans for svømmehall

Artikkelen er over 14 år gammel

Han er ung premiert fotokunstner, klar for sin første separatutstilling. Anders Valde viser fram bilder av Bodø svømmehall, en bildeserie han jobbet med i et år.

DEL

Etter tre år med fotostudier i England kommer Anders Valde hjem til Bodø til sin første separatutstilling. Under Nordland Musikkfestuke stiller Valde ut flere bilder, blant annet bildene fra Bodø og Stavanger svømmehall. Bildene ga ham tidligere i vår en plassering blant de fire beste i studentkonkurransen til AIP (Association of Photographers). 1200 deltakere konkurrerte. Valdes bilder var blant de tre utvalgte som ble presentert i fotomagasinet Image magazine i tillegg til vinnerens.

Nye prosjekter.

– Det var veldig artig, sier 24-åringen som har rukket mye trass sin unge alder.

Allerede som 19-åring begynte han å jobbe som frilansfotograf i Nordlands Framtid. Da hadde Valde drevet aktivt med fotografering siden 17-årsalderen. Men gjennom studiene har interessen for fotografiets kunstneriske uttrykk økt. Valde fikk et bilde antatt på Nordnorsken i vinter. Nå håper han å jobbe med prosjekter her hjemme.

– Jeg kommer nok til å flytte til Oslo til høsten. Men foreløpig har jeg tenkt å bli her i Bodø, forberede utstillingen min og kanskje komme i gang med nye prosjekter, sier den engasjerte fotografen.

Han er svært godt fornøyd med valget av studiested i England. Valde studerte ved Bournemouth Institute of Art and Design i England.

Kunstgruppe.

Det har vært veldig inspirerende og har formet meg som fotograf, sier Valde.

Sammen med studiekolleger har han dannet kunstgruppa Überskychannel som samarbeider om kunstprosjekter på tvers av forskjellige sjangere

Valde er valgt som Scene Ung Kunstner under musikkfestuka. Separatutstillingen skal være i Bodø Kunstforening.

– Jeg har veldig stor sans for at musikkfestuka satser på unge kunstnere. Det er svært positivt å kunne få mulighet til å ha separatutstilling i så ung alder, sier bodømannen.

Som fotograf jobber han hovedsakelig med filmbasert fotografi. Han benytter digitale teknikker, men foretar ikke digitale manipulasjoner. Valde har også jobbet med andre prosjekter. Han har laget cd-coveret til Jan Gunnar Hoffs cd og er også fotografen bak omslagsfotografiet på den siste årsmeldingen fra Nordlandsbanken.

– Et av Bodøs fineste bygg.

– Jeg har jobbet mye med motiver hjemmefra, selv om jeg har bodd i England de siste årene. Bodø Svømmehall fascinerer meg. Det er et flott bygg som ikke har fått kommet helt til sin rett i Bodø, mye på grunn av manglende vedlikehold. Dette kunne ha vært et virkelig praktbygg, et av Bodøs fineste. Det ville være en katastrofe hvis bygget ble revet. Det vil være like dumt som å foreslå å rive Bodin kirke, mener Valde. Som ønsker å ta mastergrad ved Kunstakademiet i Oslo. Men først vil han jobbe med nye fotoprosjekter og utvikle seg videre som fotograf.

– Jeg har 17 års skolegang bak meg. Jeg kan ha godt av en pause, smiler 24-åringen.

Artikkeltags