I går gikk startskuddet for Gildeskåls sommerfestival, Olsokstevnet. Utgangspunktet for festivalen er vakre Gildeskål kirkested, hvor det i går stømmet på av festivalstemte mennesker. To av dem var Arnhild Rømo fra Grimstad og Karen Holm Johansen fra Sørfinnset. I 1998 møttes de to damene for første gang i et NettNo-møte, som er et nettverk for kvinner i Nordland. Begge hadde de interesse for tradisjoner og ble med i samme undergruppe, som kalte seg Jerngryta. Siden har de jobbet tett samme med å finne ut mer om mattradisjoner fra hjemkommunen.

Dokumentasjon.

– I løpet av disse årene har vi reist rundt i kommunen og intervjuet i alt 40 kvinner og menn som er født i tidsrommet 1909 til 1960, forteller Rømo og Johansen.

Begge reiste de rundt av egeninteresse for å lære mer om mattradisjonene, som kunne være helt ulike fra bygd til bygd. På reisene fikk de ikke bare med seg oppskrifter på tradisjonskost, de lærte også hvordan maten ble laget på god gammeldags vis. Denne lærdommen mener de er så viktig å bevare. Derfor blir det bok til vinteren.

Hefte blir bok.

– Da vi var kommet godt i gang med intervjuene bestemte vi oss for å lage et hefte. Men etter flere års arbeid har vi samlet så mye informasjon at det er mer enn nok til bok. Nå har vi fått Gildeskål kommune til å garantere for trykkeutgiftene og håper boken kan være i salg før jul, smiler de to damene.

I går sto de for servering av mat og drikke under åpningen av festivalen. Med seg hadde de Anna Thommessen, Eldis Thoresen og Solveig Johansen, tre av de mange kildene som har vært til uvurderlig hjelp for å samle kommunens mattradisjoner mellom to permer. Sammen serverte de god gammeldags kost, som kjøttgryn, nybakte flatbrød, møsbrømlefte, tykklefse og krydderkake fra festivalteltet på kirkestedet. Mens barna, som er levd opp med helt andre mattradisjoner, kunne få kjøpe pølse med brød.

Respekt.

– Uten hjelp fra disse damene, blant annet, hadde det ikke blitt noen bok, sier Rømo, mens Johansen skyter inn.

– Kvinnene i gamle dager hadde en helt spesiell stilling, og gjorde en fantastisk jobb det virkelig står respekt av. Hvis kvinnen døde var mannen snar med å finne seg en husholderske eller en ny kone for å klare seg. Men døde mannen først levde gjerne kvinnen alene livet ut. Det betyr ikke at det mannen gjorde var mindre verdifullt. Også barnas innsats i hverdagen hadde stor betydning.

1000 eksemplarer.

Hvor mange oppskrifter de to venninnene har samlet inn har de ikke tall på.

– Nei, men det er mange, ler de og forteller at alt etter hvert er lagt inn på data. Der ligger oppskrifter på supper, desserter, lefser, middager, i tillegg til forklaringer på hvordan man tilberedte kjøtt, fisk, frukt og bær, for å nevne noe. Av disse skal rundt 60 oppskrifter presenteres i boka, som vil bli gitt ut i 1000 eksemplarer.