Gå til sidens hovedinnhold

Lanseres i 95.000!

Artikkelen er over 19 år gammel

Når Fauske-forfatteren Dag Ove Johansen lanserer sin nye romanserie i Oslo i dag, er det store ting på gang. Den første boka kommer i et opplag andre bare kan drømme om, 95.000 eksemplarer. Les utdrag av boka på an.no!

- Det er både stort og morsomt, sier forfatteren som i dag og i morgen skal løpe stafett mellom P 4, NRK Nitimen og Oslo-aviser.
Johansen har like godt skrevet ferdig ni av romanene i serien. Fem av dem kommer i år, annen hver måned framover.
- Jeg har stoff nok til et 20-talls bøker, sier Johansen som er den store satsingen til Egmont Bøker Fredhøi i år.

Ukjent historie.
Serien heter «Sjamanens rike» og baserer seg på en ukjent, men sann historie.
I 1892 sto eskimoene i Alaska i fare for sult og fordervelse. Amerikanske myndigheter satte i gang et prosjekt for å hindre elendigheten. Norske samer ble redningen.
- Den første gruppen besto av seks familier og en ungkar. Den neste telte godt over 100 personer. Samene lærte eskimoene reindrift. Den dag i dag ser vi sporene av et vellykket samarbeid, sier Johansen som kom over historien i boka «Samer, gull og rein i Alaska» av Ørnulf Worren, utgitt i 1989.
- Jeg møtte forfatteren på museet i Tromsø og ble slukt av historien, sier Johansen.

Førstepris.
Dag Ove Johansen skrev et kapittel og en oversikt over den serien han kunne tenke seg å lage, og sendte det inn til forlagets manuskriptkonkurranse i 1999.
- Vi var to som delte førsteprisen. Nå er min serie godt i gang, konstaterer forfatteren.
«Sjamanens rike» utspilles mellom myke permer og lanseres for det folkelige markedet.
Det er første gang en same er helt i en bredt opplagt serieroman.
Første bind som kommer i dag, heter «Ravnedrøm» og trykkes i 95.000 eksemplarer. I løpet av året vil boka også bli utgitt på nordsamisk, oversatt med offentlig støtte.