La plen på torget

Artikkelen er over 14 år gammel

Gartner Tor Smaaland, mest kjent fra NRK og Dagbladet, var i går i Bodø for holde foredrag. Før det la han like godt plen midt på torget.

DEL

Det var mange som begynte å lure da Smaaland begynte å rulle ut de drøye 50 meterne med ferdigplen midt på torget i går.

De fleste lurte på om plenen ble liggende for godt, men noen spurte om det var Bodøs nye stadion som var under bygging.

Det var ikke søkt om tillatelse for å legge plenen på torget, og Smaaland hadde ikke blitt lei seg dersom politiet hadde kommet.

– Det hadde egentlig vært sinnssykt morsomt å ha blitt arrestert for å legge en plen, lo stuntgartneren.

Kjedelig torg.

Han hadde ikke mye til overs for hvordan torget så ut.

– Mitt første inntrykk er at jeg syntes at det ser urbanaktig ut. Jeg syntes at det er sterilt og ser ut som et 70-talls-torg. Det er plasser som dette overalt med brusteinsmønster. Det så sikkert veldig bra ut fra tegnebordet, men er på trynet for dem som skal bruke det. Jeg syntes at det skulle vært noen trær her. Folk er glad i grønt. Sånn som det er her ser man overalt i hele verden, sier Smaaland, som har gitt ut bøkene «Late hager» og «Din drømmehage» tidligere.

Stunthageprosjekt.

Han startet med diverse hagestunt for et år siden, og har blant annet laget punk-hage utenfor Blitz og porno-hage i Bergen.


– En gang okkuperte jeg en parkeringsplass midt i Oslo sentrum og la plen utover den. Så satte jeg en fluktstol midt på med en lapp hvor jeg ba folk om å betale parkeringsavgift slik at plenen fikk ligge der. Det gikk to dager før folk sluttet å betale. Det var veldig vellykket. En gang har jeg blitt kastet ut mens jeg har lagt plen, og det var når jeg skulle lage en flamme-have i Oslo, smiler Smaaland.

Plenen som han la ut over torget i går hadde han fått låne fra nordnorsk ferdigplen i Steigen.

– Hele planen med stunthageprosjektet er at det skal være en happening som er gratis og som involverer mennesker. Så skal det ikke var så lenge, maks tre timer så skal det være over. Her fikk jeg låne plenen gratis mot at jeg rullet den sammen igjen etter bruk. Det satt jeg stor pris på, sier Tor Smaaland.

Tok utfordringen.

Mads Skogen, Ingebjørg Schrøder, Morten Skogvold, Stine Høgseth Danielsen og Henning Holand tok Smaavolds utfordring om krokket-kamp på torget på strak arm.

– Vi var faktisk på vei hjem for å spille krokket, men det var jo veldig mye stiligere å spille på torget. Det er så dødt her til vanlig så det er bare fint at det skjer noe her, sier gjengen.

For alle unntatt Skogen ble det nesten som å spille på hjemmebane, de kom nemlig fra Steigen, samme plass som gresset Smaaland fikk låne.

– Det var gode forhold på banen, men noe annet var vel ikke å vente siden plenen kom fra Steigen, mente de.

Artikkeltags