Gå til sidens hovedinnhold

Kystkulturen skal prege Olsokstevnet

Artikkelen er over 13 år gammel

Kystkulturen er grunntonen i aktivitetene under årets Olsokstevne i Gildeskål. Der spilles det på mange strenger.

Med et budsjett på rundt 150.000 kroner har forberedelsene til årets Olsokstevne i Gildeskål vært en balansegang på stram line.

– Vi har lagt opp programmet for flere målgrupper, men har samtidig vært nødt til å satse på aktiviteter som ikke koster så mye, sier Olsokstevnets organisator, kirkeverge Oddbjørn Nikolaisen.

Ingen lag og foreninger er med og drar lasset på dugnadssiden.

– Olsokstevnet fungerer i dag som et kommunalt velferdstiltak. Vi konkurrerer med andre arrangement både i egen kommune og i nabokommunene, og har ikke mulighet til å satse på dyre artister, sier han.

Unntaket i år er familiekonserten med Publiners på Gildeskål kirkested lørdag ettermiddag.

Kystfolk. Olsokstevnet er, foruten Ung Artist på torsdag, Publiners-konserten og dansefesten med Karleif's på lørdag, preget av at Gildeskål historisk sett er en kystvendt kommune, med kirken og kystkulturen i sentrum.

– Vi er et kystfolk, og tidligere var alle innbyggerne avhengige av havet på en eller annen måte, sier lokalhistoriker Oscar Berg.

Gildeskål kirkested er sentrum for flere aktiviteter, som kurset i reparasjon av eldre båtmotorer, Nordlandsbåtregattaen og Nordlandsbåtfemmila på lørdag, og utfarten med båtkonvoi til kystkulturgudstjenesten på Sørfugløy søndag - og konserten i hovedkirken søndag kveld.

Mandag åpner vertskapet på Krokholmen dørene for publikum. Her er det lagt opp til aktiviteter for hele familien, med leker og badestamp for barna.

– Dette er noe folk bør få med seg, sier Nikolaisen.

Historisk. Oscar Berg er historieforteller når publikum inviteres til historisk vandring fra gamle Inndyr til Langholmen på Olsokdagen 29. juni.

Senere på dagen går han dypere inn i historien rundt Gildeskål gamle kirke i en spesialomvisning før bålet tennes i fjæra om kvelden.

Brukskunsthistorie er det også å hente fra årets utstiller på kirkestedet, Elsa Norum fra Oppsal, som definerer seg selv som strikkoman.

– Jeg har blant annet spesialisert meg på å strikke gamle mønstre med nye, egne fargekombinasjoner, sier hun.