Kveithau og andre kjendisfavoritter

Artikkelen er over 13 år gammel

Mini satser på kveithau, mens Ketil Stokkan går for Satan eller Tykje!

DEL

Steinar Bastesen, stortingsrepresentant
– «Vi står han av!» Det er et virkelig godt nordnorsk uttrykk.

Trond Sollied, fotballtrener
– Kassetten om saltdalingen som skulle reparere vaskemaskinen er det beste nordnorske uttrykket jeg har hørt. Av plasshensyn og andre hensyn tar vi bare med et lite utdrag: «Æ har fan ikke tang som går over det her, heller, søkki helvete, førbainnade jævelskap, helvete satan, helvete tykjilort(...)»

Mini Jakobsen, fotballekspert
– Kveithau er et uttrykk jeg selv har brukt mye og trives godt med. Gjerne «Ditt forbainna kveithau».

Ragnfrid Trohaug, forfatter
– «Jauda, neida, de e no vel førlekt» synes jeg er et fint uttrykk. Fordi det er artig i seg selv å starte en setning med «jauda, neida», og fordi «vel førlekt» kan bety så mye. Det kan være konkret, men også en underdrivelse hvis det snakkes om kjærester, for eksempel. – Et mer moderne uttrykk, ofte hørt i Bodø er: D e smekkings i heile byen.

Vegard Sannes, Glimt-spiller
– «Din forbanna hestkuk» er jo en klassiker. Men jeg er usikker på om det er det beste...

Ann-Iren Mørkved, landslagsspiller
– Nordlendinger er kjent for å være «rappkjefta» eller «brautkjæfti» eller vi kan være en «oter» etter noe. Andre typisk nordnorske ord er «atme» eller «snær» (sånn der).

Lasse Moursund, realitystjerne i Nr.19
– «Det er heilt konge.» Det bruker jeg sinnssykt mye. Jeg sier ofte sinnssykt bra. Mitt tredjevalg er «heilt formel en», sier valnesfjordingen som vant «Nr.19» på TV2 tidligere i år.

Maja Zakariassen, skuespiller fra Sørfold:
– Siden jeg flyttet til Trondheim, har jeg luket bort mange av spesialuttrykkene mine som trøndere ikke forstår. Et av ordene trønderne ikke forstår er «kjølltvo» (koppetue). Det bruker jeg konsekvent. Mitt favorittuttrykk er nok likevel «kommelpong». Det er betegnelsen på en klønete person.

Ketil Stokkan, lærer og artist:
– Mine mest brukte uttrykk er hentet fra min kristne barnetro. Ordene kan høres slemme ut, men det er ikke ment som bannskap fra min side. Jeg sier veldig ofte «Herregud!», «Tykje!» og «Satan!». Det er likevel bedre å si dette enn alle uttrykkene med kjønnsorganer i seg som nordnorsk ungdom bruker i dag, sier Ketil Stokkan.

Rikard Martinussen, reporter i Farmen:
– «Din forbainna bontjyv» er favorittuttrykket. Jeg bruker også mye «reis tel Beiarn». Det er et uttrykk som har overlevd generasjoner. Beiarn er endestasjon. Så får bare folket der inne bli provosert, sier Martinussen.

Iren Reppen, skuespiller og artist:
– Når vi holder på med et teaterstykke, er «bra» et ord som er veldig mye brukt. Men det må være lang a i bra, ellers blir det ikke nordnorsk. «Å dæven!», pleier jeg også ofte å si. Ikke så fint kanskje, men jeg sier det for det. Og så bruker jeg «heilt vilt» veldig mye, sier Iren Reppen.

Ragnhild Furebotten, felespiller i Majorstuen og spellemannprisvinner:
– Jeg liker gamle nordnorske dialektuttrykk. Min favoritt er nok fra min oldefar Harald Bakke, nemlig «Minnjer ulit». Det er en overdrivelse av veldig lite. Uttrykket brukes om du har spurt om et eller annet, og så har du gjort mindre enn ingenting, sier plateaktuelle Ragnhild Furebotten i bandet Majorstuen.

Reidar Sørensen, skuespiller:
– Det er lett å ty til bannskap, men det holder vi oss unna her. Mor blir så skuffet, skratter Reidar Sørensen. Hans favorittuttrykk er «No kjæm hainn me hainn». Det er en veldig god beskrivelse på at nå blir det dårlig vær, sier ranamannen Sørensen.

Einar Thorbjørnsen, musiker:
– Vi har så mange frodige uttrykk i nord. Når jeg har østlendinger rundt meg bruker jeg å si «Fytterakkern, pokkern og fillern». Det er noen av de sterkeste ordene østlendingene kan få seg til å si, ler Einar Thorbjørnsen.

Artikkeltags