Gå til sidens hovedinnhold

Kuppet italiensk kor-konkurranse

Artikkelen er over 7 år gammel

- Nå er vi klare for å ta en konjakk.

For Ensemble Ylajali dreier påsken 2014 seg om noe litt annet enn appelsiner, skismøring og hytteliv. Bodøkoret deltar nemlig på en av Europas største korkonkurranser: Concorso Corale Internazionale i Riva del Garda i Italia.

Siden lørdag har Ylajali deltatt i to klasser: damekor og sakral klasse.

Onsdag kveld ble det kjent at Bodø-koret vant begge klassene.

- Vi greide å vinne førsteprisen i både damekorklassen og sakralklassen, med helt sinnssyke poengsummer. Vi har 26,33 poeng av 30 mulige i den ene klassen, og 25,6 i den andre. Det er helt vanvittig, sier dirigent Pål-Are Bakksjø på telefon fra Italia.

Til sammenlikning vant Ylajali Landskonkurransen for kor i Trondheim i 2011 med 23 poeng av 30 mulige.

- Dette åpner dører for oss så det holder.

Bakksjø lover at koret skal feire førsteprisene grundig.

- Vi reiser hjem klokka to i natt, så nå skal vi inn på nærmeste kafé og feire i to-tre timer før vi setter oss på bussen. Vi er klare i halsen, og er klare for å ta en konjakk.

Dirigenten er full av lovord om korsangerne.

- Her er det et kor som består av enkeltmusikere som trår til så til de grader. Vi har hatt oddsen mot oss den siste uka, med mye sykdom. Responsen har vært vanvittig, det er vanskelig å sette ord på det. Dette er sangere som gir absolutt alt. Slike resultater er helt overveldende.

Mye skryt

Bakksjø forteller at oppkjøringen mot konkurransen har vært preget av mye sykdom, og at to tredeler av de 22 sangerne på et tidspunkt var syke samtidig.

- Vi er kjempefornøyde med prestasjonene våre, og er glade over at vi har klart å gjennomføre i utgangspunktet. Vi har vært i møte med dommerne, og har fått voldsomt med skryt.

Koret har markert seg i den italienske byen, og onsdag var de plukket ut som ett av seks kor til Grand Prix - finalen.

Totalt deltar over tjue kor i Concorso Corale Internazionale.

- Avslappet

Dermed er Ylajali med i korkonkurransens "sjarm-etappe", og står i kveld på scenen for siste gang før hjemreise til Bodø.

- Grand Prix er en bonus for oss. Vi er helt avslappet. Istedenfor å prøve å vinne, så satser vi på litt publikumsfrieri, sier Bakksjø, som spår at det sørkoreanske koret Gracias choir vil stikke av med seieren.

- De kommer til å rive av gårde hele greia.

"Vanvittig fort"

Ylajali skal framføre musikk fra øygruppa Hebridene, i tillegg til et lite stykke julemusikk (!).

- Vi skal framføre dansemusikk fra Hebridene som er litt riverdance-aktig, og som går vanvittig fort. I tillegg skal vi gjøre et arrangement av "Stille natt". Der skal vi skremme dem litt - jeg skal snu meg rundt og synge solo, ler Bakksjø.

- I Grand Prix er det vanlig med overraskelser og sjarm-greier. Vi føler ikke noe press.

Kommentarer til denne saken